Израел има право и вероятно ще направи всичко възможно, за

...
Израел има право и вероятно ще направи всичко възможно, за
Коментари Харесай

Има ли Израел бърз и полезен ход

Израел има право и евентуално ще направи всичко допустимо, с цел да унищожи Хамас. Сама по себе си тази задача наподобява комплицирана. Пред Израел обаче стоят и други опасности като този в спора последователно да бъдат въвлечени и други арабски страни от района.

Пет дни след офанзивата на 11 септември Джордж Буш-младши направи изказване пред Белия дом. В отговор на въпрос той сподели, че Америка е в положение на война, „ война против тероризма “. След няколко дни пред Конгреса Буш разгласи, че Съединени американски щати водят „ война против терора “, терора като подобен.

Неоконсерваторите към Буш отидоха по-далеч и потърсиха действителна война против терора. Така след две години се стига до нашествието в Ирак . С тази война Съединени американски щати си нанесе огромни вреди (човешки, материални, репутационни) и не завоюва нищо значително.

Войната против Ирак и символичната война против терора нямат доста общо. Войната против терористичната организация Ал-Кайда се води повече от десетилетие, постепенно, настойчиво, с доста разследващ запас, съвсем невидимо за необятна аудитория.

Днес Израел е в сходна обстановка. Конкретните обстоятелства може да са много разнообразни, само че структурната аналогия визира съществени моменти в спора и на първо място очертаващия се отговор.

Израел има освен цялостно право, само че и изконно витално, екзистенциално обвързване да отговори по оптимално корав метод на офанзивата на Хамас . По всичко проличава, че контраударът ще бъде безмилостен. В последна сметка, за разлика от Съединени американски щати, Израел живее в непрекъсната обсадна обстановка.

Макар разузнаването да е проспало по непростителен метод сигналите за идното набези, Израел е в евентуално военно състояние непрекъснато. Необходими са часове, с цел да се активизира цялата страна.

Решимостта на Израел да се отбрани като изцяло унищожи Хамас бе заявена от обединеното изключително държавно управление. За тази цел Израел предизвести палестинското население от северната част на Ивицата Газа да се изсели на юг. Хамас, назад, съобщи, че преселение няма да се състои. Въпреки това към този момент сведенията са, че стотици хиляди се изселват. По всичко проличава, че следва дълга и мъчителна война.

Аналогията с терористичните офанзиви в Съединени американски щати би трябвало да подскаже най-малко две неща.

Всяко уверено начало на огромна акция против терористичната организация Хамас, както и преди години против Ал-Кайда в Афганистан, ще помогне да се преодолее краткотрайно шокът от нанесената рана, жертвите, целия смут измежду жителите на Израел. Ще им върне увереността, че страната им има сили да управлява обстановката, макар необяснимия пропуск на разузнаванията.

Но какво става по-късно, да речем след 20-тия ден, след месец, два, пет?
Какви са рисковете за Израел при дълга война?
Независимо от заслуженото наказване над Хамас и жестокия отговор против терористичните актове, следват по-сложните въпроси, свързани с една допустима дълга война. По отношение на тези въпроси към този момент Израел има бърз, безапелационен отговор и не наподобява да позволява други възможности. Това е изцяло разбираемо и среща към този момент поддръжка по света.

Но сигурна ли е страната Израел, че в една дълга война ще реализира създаване на една по-добра обстановка за себе си? Тук аналитичната общественост по света, която поддържа Израел и също счита Хамас за заслужаваща заличаването си терористична група, е скептична.

Хамас чака този отговор. Няма възможност организацията да възнамерява дълго сходна акция без да планува няколко хода напред какво ще стане. Как ще отговори Израел, каква ще бъде след това реакцията на прилежащи арабски страни, какви дейности ще предприеме Иран и поддържаната от теократичната страна Хизбула и така нататък подобен хазарт е просто невъобразим и гибелен.
По принцип елиминиране на Хамас е непостижима задача.
По принцип елиминиране на Хамас е непостижима задача. Причината е във обстоятелството, че организацията физически, териториално, в обитаемоте места на всички места се е сляла с локалното население или населява стотици километри в. Тук Съединени американски щати има какво да дадат за образец на Израел, в случай че въпреки всичко Нетаняху е податлив да пренебрегва компликациите.

Войните още във Виетнам, след това Ирак и най-много огромният неуспех в Афганистан демонстрират, че с неразбираемо физически завършен зложелател, в полуразрушени урбанистични пространства войната става нещо друго от войната по Клаузевиц.
На какво разчита Хамас?
Дори да работи с подготвеност за самоубийство (макар едва вероятно) Хамас си дават сметка и най-вероятно разчитат на няколко процеса, които отговорът на Израел ще отключи. Една филантропична злополука в Ивицата Газа ще обтегне връзките сред Израел е целия арабски и ислямски свят. Освен вероятен втори и трети фронт от страна най-много на поддържани от Иран групи, против Израел е евентуално да се извърнат страни като Саудитска Арабия и други, с които Тел Авив е в развой на релативно нормализиране на връзките си.
Една филантропична злополука в Ивицата Газа ще обтегне връзките сред Израел е целия арабски и ислямски свят
Ако провокира филантропична злополука, а тя би била с огромни мащаби из цялата територия на линията Газа, Израел ще бъде масирано упрекван във военни закононарушения. Те се свеждат в тази ситуация до обстоятелството, че във военна интервенция против Хамас не се прави разлика сред членове на групировката, които са законни цели, и гражданското население.

Израел не е страна по Римския контракт. Въпреки това обвинявания против Израел могат да бъдат повдигани. Коментарите по света ще назовават акциите в Газа военни закононарушения. Израел ще се сложи в относителна интернационална изолираност и ще сложи демократични страни и организации като Организация на обединените нации и Европейски Съюз в мъчно състояние.

Накратко казано: Израел е покрай осъществяване на желанието за цялостна разпродажба на Хамас. Това обаче е съвсем немислимо без огромни жертви измежду популацията в Газа. Това на собствен ред може да предизвика хоризонтална ескалация на войната и степени на замесване на множеството арабски страни от района.

Това би било триумф за Хамас, а най-вероятно е част от проекта им.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР