Израел и въоръжената палестинска групировка Хамас са в ескалиращ конфликт,

...
Израел и въоръжената палестинска групировка Хамас са в ескалиращ конфликт,
Коментари Харесай

Хамас на арабски означава Ревност: Каква е неговата цел?

Израел и въоръжената палестинска формация Хамас са в нарастващ спор, в който починаха съвсем 1000 души за малко повече от ден. В събота Хамас предприе невиждана офанзива против Израел, като взриви елементи от мощно укрепената разграничителна ограда на страната и изпрати бойци в израелските общности по границата с Газа, оповестява Ал джазира, съобщи Морето.нет.

Този ход накара държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху да предизвести за „ дълга и сложна война “. Израелски самолети бомбардират линията Газа, изравнявайки високи здания и цивилни квартали.

Но какво е Хамас, групата в центъра на всичко? Ето какво би трябвало да знаете:

Хамас значи Ислямското съпротивително придвижване и на арабски значи „ ревнивост “.

Групировката управлява политически Ивицата Газа, територия от към 365 квадратни километра (141 квадратни мили), която е дом на повече от два милиона души, само че е блокирана от Израел.

Хамас е на власт в линията Газа от 2007 година след къса война против силите на Фатах, лоялни на президента Махмуд Абас, началник на Палестинската власт и Организацията за избавление на Палестина (ООП).

Кога е основан Хамас и каква е неговата цел?

Движението Хамас е учредено в Газа през 1987 година от имам шейх Ахмед Ясин и неговия асистент Абдул Азиз ал-Рантиси малко след началото на първата интифада, въстание против израелската окупация на палестинските територии.

Движението стартира като отклонение на Мюсюлманските братя в Египет и сътвори военно крило, Бригадите Из ал-Дин ал-Касам, с цел да води въоръжена битка против Израел за освобождение на историческа Палестина. Той също по този начин предлага стратегии за обществено подкрепяне на палестински жертви на израелската окупация.
 

Какви са правилата на палестинската група?

Хамас не признава държавността на Израел, само че приема палестинската страна с границите й от 1967 година

„ Няма да се откажем от палестинската родна земя, без значение какъв е неотдавнашният напън и без значение какъв брой продължителна е окупацията “, сподели през 2017 година Халед Мешал, водачът в заточение на палестинската формация.

Хамас гневно се опълчва на мирните съглашения от Осло, контрактувани от Израел и Палестинска организация за избавление в средата на 90-те години. Тя публично се ангажира да сътвори палестинска страна в личните си граници. Тя преследва тази цел посредством офанзиви против израелски бойци, заселници и цивилни както в окупираните палестински територии, по този начин и в Израел.

Групата като цяло или в някои случаи нейното военно крило, е избрана като „ терористична “ организация от Израел, Съединените щати, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

Кои са нейните съдружници и поддръжници?

Хамас е част от районен съюз, който включва също Иран, Сирия и групировката Хизбула в Ливан, която се опълчва на политиката на Съединени американски щати по отношение на Близкия изток и Израел. Хамас и Ислямски джихад, втората по величина въоръжена формация в района, постоянно са обединени против Израел. Отношенията сред двете групи бяха напрегнати, когато Хамас упражни напън върху Ислямски джихад да спре офанзивите против Израел.
 

Какво провокира съботната офанзива против Израел?

Говорителят на Хамас Халед Кадоми сподели пред Ал Джазира, че групировката е направила военната си интервенция в отговор на жестокостите, пред които са изправени палестинците в продължение на десетилетия.

„ Искаме интернационалната общественост да спре зверствата в Газа против палестинския народ, нашите свети места като Ал-Акса. Всички тези неща са повода да стартираме тази борба “, сподели той.

Хамас също прикани други групи да се причислят към борбата, като сподели, че офанзивите в събота са единствено началото.

Хамас нападна ли цивилни?

Осама Хамдан, старши представител на Хамас, сподели пред Ал Джазира, че групировката не е нападала цивилни, макар че личните видеозаписи на групата демонстрират нейни бойци да вземат за заложници възрастни израелци по време на боевете в събота.

Правозащитни групи като Amnesty International също показаха, че израелски цивилни са били убити от Хамас. Но Хамдан настоя, че групата е атакувала единствено заселници, живеещи в противозаконни селища, които той разказва като законни цели.

„ Трябва да вършиме разлика сред заселници и цивилни. Заселниците нападнаха палестинци “, сподели Хамдан.

Запитан дали цивилните в Южен Израел също се считат за заселници, Хамдан сподели: „ Всеки знае, че там има селища. “

„ Не се насочваме към цивилни преднамерено. Ние обявихме, че заселниците са част от окупацията и част от въоръжените израелски сили. Те не са цивилни “, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР