Израел и ОАЕ постигнаха споразумение за пълното нормализиране на двустранните

...
Израел и ОАЕ постигнаха споразумение за пълното нормализиране на двустранните
Коментари Харесай

Тръмп помирява Израел и ОАЕ

Израел и ОАЕ реализираха съглашение за цялостното нормализиране на двустранните връзки . Това следва от взаимно изказване на двете страни.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп удостовери на своята страница в " Туитър " за самодейността.

" Президентът Доналд Тръмп, израелският министър председател Бенямин Нетаняху, престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахиян <...> разговаряха през днешния ден и с е договориха за изцяло нормализиране на връзките сред Израел и ОАЕ ", се споделя в двустранния документ.

Според споразуменията Израел краткотрайно прекратява решението за разширение на своя суверенитет върху еврейски селища на Западния бряг на река Йордан, което е планувано в американския проект за споразумяване на израелско-палестинския спор. " След този дипломатически пробив и при подкрепената от ОАЕ молба на президента Тръмп, Израел ще спре декларацията за суверенитет над областите, изброени във Визията за мир на [САЩ], и в този момент ще се концентрира върху разширението на връзките с други страни от арабския и мюсюлманския свят. ", - се споделя в изказването.

Израел и ОАЕ също имат намерение да " разширят и засилят " съдействието в лекуването и създаването на ваксина против новия ковид. Освен това " страните ще продължат напъните си <...>, с цел да реализиран заслужено, всеобхватно и трайно споразумяване на палестино-израелския спор ". " Както е заложено в проекта " Визия за света ", всички мюсюлмани, които идват с мир, могат да посещават и да се молят в джамията " Ал Акса " . Други свети места в Йерусалим би трябвало да останат отворени за мирни вярващи от всички вероизповедания ", се споделя в изказването.

Освен това делегациите на Израел и ОАЕ ще проведат среща през идващите седмици, с цел да сключат редица двустранни съглашения, по-специално по отношение на откриването на посолства. " Делегациите на Израел и ОАЕ ще се срещнат през идващите седмици , с цел да подпишат редица двустранни съглашения за вложения, туризъм, директни полети, сигурност, телекомуникации, технологии, енергетика, опазване на здравето, просвета, околна среда, взаимно определяне на посолства и в други области, " в изказването. Както Тръмп изясни по-късно, Израел и ОАЕ ще открият дипломатическо наличие на равнище посланици и " стартират да си сътрудничат на всички места ".

Според телевизия канал " Ал Арабия " престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахиян съобщи, че и двете страни ще разработят пътна карта за започване на съдействие сред двете страни.

Той акцентира, че диалозите му с американския президент и израелския министър председател " доведоха до обстоятелството, че по-нататъшното присъединение на палестинските земи към Израел ще бъде спряно ".

Мохамед бин Заед ал Нахиян също уточни, че постигнатите съглашения с Израел резервират двустранния метод за решение на палестинския проблем.

Отбелязва се, че през идващите седмици ще се състоят представители на ОАЕ и Израел, които публично ще подпишат съглашението.

Американският президент, изказвайки се по-късно пред кореспонденти в Белия дом, назова постигането на тези съглашения сред Израел и ОАЕ " в действителност исторически миг ". Той акцентира, че подписването на съглашението е " забележителна стъпка " към по-безопасен и проспериращ Близкия изток. Според него договарянията с ОАЕ и Израел бяха напрегнати и продължителни. " Американският водач се пошегува, че би желал този документ да бъде наименуван " Споразумението Доналд Тръмп " . " Но пресата няма да разбере това ", добави Тръмп.

Президентът също изрази вяра, че други страни ще последват образеца на ОАЕ в тази посока и ще си сътрудничат с Израел в бъдеще. " Вече обсъждаме това с други страни, сподели ръководителят на Белия дом. - Вероятно ще видите и други. " Той не сподели в кои страни се разисква.

" Сега, когато ледът се е счупил, чакам повече арабски и мюсюлмански страни да следват ОАЕ " , заключи Тръмп.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР