Израел е една от най-могъщите държави във военно отношение. Страната

...
Израел е една от най-могъщите държави във военно отношение. Страната
Коментари Харесай

Как Израел взе най-добрите оръжия на САЩ и ги направи още по-добри

Израел е една от най-могъщите страни във военно отношение. Страната разполага с доста добре въоръжена и подготвена войска, която умее да се оправя с всевъзможни задания - от водене на конвеционални бойни дейности до партизанска война против бунтовници и терористи.

Израелските отбранителни сили разполагат с огромно многообразие от американско военно съоръжение, вследствие на дългогодишната военна помощ на Съединени американски щати за близкоизточната страна.

Американската техника обаче не постоянно е най-подходящата за тежките пустинни и градски условия, пред които се изправят израелските военни. Затова израелците постоянно внасят обилни усъвършенствания в американските оръжия, с цел да ги пригодят най-добре за потребностите си.

Благодарение на доста мощната си военна промишленост, произвеждаща оръжейни системи от международна класа, израелците ловко приспособяват и усъвършенстват импортираните оръжия със свои лични допълнения.

Представяме ви 5 израелски военни изобретения, основани въз основата на американски, които употребява израелската войска:

Противотанкова ракета MAPATS

 Снимка 348808
Източник:

Израелските отбранителни сили имат дългогодишни обичаи в потреблението на противотанкови ракети. Те са извънредно ефикасни оръжия в пустинните борби, които водят израелските военни и елементарно трансформират хода на бойните дейности.

Първите портативни противотанкови ракети, употребявани от Израел, са френските SS.10 и SS.11. В края на 70-те години те са сменени от американската BGM-71 TOW - една от най-често използвание противотанкови ракети, която обаче има стеснен обсег и не може да се употребява при всевъзможни условия. Водните басейни, горите и далекопроводите могат да попречат на насочването на ракетата и да застрашат задачата й.

За да избегнат тези опасности, израелците основават вариация на ракетата с лазерно ориентиране. Тя може да се употребява денем и през нощта, по суша и по вода. Новият мотор и усъвършенстваната бойна глава вършат израелската версия доста по-успешна от американската. МАПАТС е доста търсена и от непознати армии, а Израелските отбранителни сили последователно я заменят с нови ракети, конструирани напълно на локално равнище.

Израелските версии на автоматите M16 и CAR-15

 Снимка 348809
Източник:

Макар че през последните години по-голямата част от израелските военни минаха към локалните бойни пушки Tavor, те не престават да употребяват и разновидности на именития американски автомат M16. През 80-те и 90-те години американските оръжия са фронтовите пушки на израелската войска, заменяйки белгийските FN FAL и израелските Галил.

Израелците внасят редица усъвършенствания в M16 и CAR-15 и съкратяват цевите им, тъй че да бъдат по-подходящи за борби в градски условия. Резултатът са относително съвременни, леки карабини евтино, които израелците назовават mekut`zrar. Тъй като са доста подобаващи за приложимост и при неподходящи условия (прах, влага и др.), те към момента се употребяват и през днешния ден, въпреки че последователно са сменени от нови разновидности на автоматите M4 и Tavor.

Самоходн a противовъздушна установка Machbet

 Снимка 348810
Източник:

Докато американската система за противовъздушна защита M163 VADS постоянно е считана от армията на Съединени американски щати за краткотрайно решение за противовъздушна отбрана на къси дистанции, тя изиграва забележителна роля за израелците по време на Първата ливанска война през 1982 година

В допълнение към свалянето на сирийски изтребител МиГ-21 те предоставиха скъпа наземна поддръжка, потискайки пехотата в градските и планинските региони благодарение на техните 12-милиметрови картечници.

Армията на Съединени американски щати ги извади от приложимост през 90-те години, заменяйки ги с по-добре въоръжените, само че по-бавно стрелящи бронирани машини M6 Bradley Linebacker.

Израелците имаха друга концепция - те ги модернизираха до новия стандарт Machbet, оборудвайки ги с оптоелектронна система за следене, по-добър радар, 4 ракети Стингър и мрежова осведомителна връзка ADA, с цел да бъдат ефикасни против по-голямо многообразие от цели и да реагират по-бързо.

Изтребители F15 Baz Meshopar

 Снимка 348811
Източник:

Израел беше един от първите клиенти на американския военен аероплан ​​F-15. Изтребителите свършиха страхотна работа като част от гръбнака на Израелските военновъздушни сили от края на 70-те години до наши дни.

Освен впечатляващитъе триумфи във въздушните борби по време на Първата ливанска война през 1982 година, F-15 са употребявани в 2 основни въздушни задачи: интервенциите " Опера " и " Дървен крайник ", свързани с въздушни удари на далечно разстояние. Те са сполучливи с помощта на някои локални усъвършенствания върху американските изтребители.

Макар Израел по-късно да придобива изтребителя F-15E Strike Eagle подобаващ за наземни офанзиви, израелците модернизират своите F-15 от първо и второ потомство до нов стандарт с локална електроника и елементи, трансформирайки ги в изтребителите F-15 Baz Meshopar или Baz 2000.

Модернизацията включва нов радар, съчетаем с американските ракети AIM-120 и израелските " Питон ", усъвършенствани пилотски кабини, както и усъвършенствана дарба за електронна война. Програмата за рационализация работи от 1995 до 2001 година, а усъвършенстваните изтребители се чака да бъдат употребявани още дълги години.

Бронетранспортьор " Вълк "

 Снимка 348807
Източник:

Бронетранспортьорът " Вълк " е тежка бронирана машина, която съчетава скоростта и маневреността на търговски камион с бронировката на бронетранспортьор. Шасито му е основано на пикапа Ford F-550, като множеството от истинските елементи са непокътнати като се изключи задния мост и гумите.

Оборудван е с 8-цилиндров 6-литров мотор с 325 конски сили. 3-тонна дебела ризница защищава купето, колелата и задвижващите механизми (двигател, скоростна кутия).

" Вълкът " е съвършен за превозване на бойци в градска среда. 6-те му порти разрешават на бойците да влизат и излизат бързо и елементарно с цялото си съоръжение. Бронетранспортьорът може да транспортира 12 души и тежи към 8 тона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР