Израел днес почете паметта на шестте милиона еврейски мъже, жени

...
Израел днес почете паметта на шестте милиона еврейски мъже, жени
Коментари Харесай

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста


Израел през днешния ден уважи паметта на шестте милиона еврейски мъже, дами и деца, убити от нацистите и техните сътрудници по време на Холокоста, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Сирени звучаха в продължение на две минути сутринта. Коли стопираха по улиците и хора застинаха на място, свели глава в памет на жертвите. След това възпоменателна гала с присъединяване на висши израелски чиновници и председателката на немския Бундестаг Бербел Бас беше извършена в мемориала " Яд Вашем " в Ерусалим. Бас постави венец от името на немския федерален парламент. Тя беше първият почитан представител от Германия, взел участие в обособена гала в израелския парламент, където бяха прочетени имена на жертви на Холокоста.

На откриването на формалната гала в " Яд Вашем " предходната вечер израелският министър председател Нафтали Бенет акцентира уникалността на Холокоста. " Дори най-лошите войни през днешния ден не са Холокоста и не могат да бъдат сравнявани с Холокоста ", сподели той в свое изказване. " Нацистите се стремяха да издирят всички евреи и да ги изтребят до последния ", добави той.

По информация от националните управляващи 161 400 оживели от Холокоста са към момента живи в Израел и междинната им възраст е 85,5 години. Над 1000 от тях са на възраст над 100 години. В края на 2020 година по света е имало 15,2 милиона евреи, като 6,9 милиона от тях са били в Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР