Изработване на стратегия за пешеходна достъпност във всички райони на

...
Изработване на стратегия за пешеходна достъпност във всички райони на
Коментари Харесай

Проучване установи къде във Варна пешеходният трафик е най-голям

Изработване на тактика за пешеходна досегаемост във всички региони на Варна, която включва 30 нови пешеходни направления. Това планува план, по който Варна си партнира с европейски градове от Дунавския район. Проектът City Walk се финансира по стратегия за транснационално съдействие " Дунав 2014-2020 ". Бюджетът му е малко над 2 млн. евро, от които 160 000 евро е бюджетът за Община Варна.

Целта на CityWalk е да помогне на градовете в Дунавския район да понижат въглеродните излъчвания и шума и да станат по-добри и по-безопасни места за живеене, посредством увеличение ролята на транспортните форми вървене и колоездене.

Варна е единственият български град, поканен да взе участие в новаторския план City Walk, в партньорство с над 20 града и институции от Европа, разкри Гаро Капрелян, основен специалист " Териториално съдействие " в общинска дирекция " Европейски и национални оперативни стратегии ". Основната цел на City Walk е хората да бъдат подтиквани да вървят пешком.

За Варна се планува основаване на Стратегия за пешеходна досегаемост за целия град. Най-интересната част от нея е оформяне на 30 нови направления – по 5-6 във всеки регион.

В рамките на плана ще бъде направена и Стратегия за пешеходна досегаемост единствено за централния регион „ Одесос ”. Подготовката за нея включва и проучване на обществения живот. Теренното изследване бе направено през декември от екип от архитекти и урбанисти от съдружие с нестопанска цел „ Таляна ”. Показва, че в един съботен ден сред 8.00 и 19.00 часа през долната част на площад „ Независимост ” минават към 13 000 пешеходци.

Другата най-натоварена зона е пешеходната част на бул. ”Сливница ” (Между Севастопол и ФК). Там за ден са преброени 10 000 минувачи, разкри проектант Максим Недков, който персонално е взел участие в преброяването.

Според проектант Недков, в случай че архитектурната среда е красива, тротоарите и уличната покъщнина са в положително положение и е чисто, човек е податлив да прекарва повече време на открито. Най-вече поради морето пък Варна има огромен капацитет да бъде пешеходно атрактивен град, което значи извънредно прелъстителен за туристите.

Като част от новаторския план CityWalk е основано мобилното приложение Walk`n`Smile. Апликацията може да бъде изтеглена гратис. Целта й е да предизвиква ходенето и здравословния метод на живот, като ще дава информация за пешеходните направления във Варна, ще има крачкомер и калкулатор на калориите, изясни общинският специалист Гаро Капрелян.

Приложението Walk`n`Smile ще бъде публично показано и тествано тази събота, 19 януари. На срещата от 10.00 часа в хотел „ Рослин Димят ” ще бъдат показани и данните от изследванията, направени по плана CityWalk.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР