Изработена от поредица от бамбукови арки, обхващащи 19 метра, Арката

...
Изработена от поредица от бамбукови арки, обхващащи 19 метра, Арката
Коментари Харесай

Може ли бамбукът да бъде голям в строителството?

Изработена от поредност от бамбукови арки, обхващащи 19 метра, Арката в Зеленото учебно заведение в Бали е оповестена за една от най-значимите структури, правени в миналото от бамбук.

Проектирана от архитектурно студио Ibuku и употребяваща почти 12,4 тона Dendrocalamus Asper, прочут също като недодялан бамбук или великански бамбук, леката конструкция беше приключен през април 2021 година

Такава привличаща окото постройка демонстрира силата и гъвкавостта на бамбука. Добавете към това зелените характерности на бамбука и ще наподобява като отличен материал, който да помогне на строителната промишленост да понижи въглеродния си отпечатък.

Подобно на дърветата, бамбуковите растения отделят въглерод, до момента в който порастват и могат да работят като поглътители на въглерод, съхранявайки повече въглерод от доста дървесни типове.

Бамбукова ферма може да съхранява 401 тона въглерод на хектар (на 2,5 акра). За разлика от това, ферма от китайски ели може да съхранява 237 тона въглерод на хектар, съгласно отчет на Международната организация за бамбук и ратан (INBAR) и Технологичния университет в Делфт, Холандия.

Това е едно от най-бързо растящите растения на планетата - някои сортове порастват толкоз бързо, колкото един метър дневно.

Освен това, бамбукът е трева, тъй че когато стъблото се прибере, израства още веднъж, за разлика от множеството дървета.

Има дълга история употребен в строителството в Азия, само че в Европа и Съединени американски щати остава нишов строителен материал.

На тези пазари бамбукът, третиран с топлота и химикали, става все по-разпространен за подови настилки, кухненски плотове и дъски за рязане, само че рядко се употребява като систематичен материал.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР