„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно

...
„Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала стриктно
Коментари Харесай

Откъс от Метаболитният план от Лин-Дженет Реситас

„ Изпробвала съм половин дузина диети и съм се придържала прецизно към всяка една от тях. През първата седмица слабея, само че след това си връщам килограмите и даже качвам още, въпреки че на практика пребивавам във фитнес залата! “
„ Подлагала съм се на всички вероятни диети – веганска, палео и какво ли още не. В момента съблюдавам режим без въглехидрати, захар и плодове. В началото от всички диети има резултат, само че по-късно качвам даже повече килограми, в сравнение с съм свалила. Може би е време да спра да се храня! “
„ Ако недояждам и упражнявам до пристъп, мога да отслабна, само че щом стартира да повеждам естествен живот, си връщам свалените килограми. “
Звучи ли ви познато? Може би и вие сте интелигентни, стимулирани, дисциплинирани… и непроменяемо се проваляте, когато стане дума за намаляване и поддържане на постигнатото?
Е, имам чудесна вест за вас: виновността не е ваша. Казвали са ви да броите калориите, да приемате „ здравословни “ храни и да упражнявате до цялостно безсилие, нали? Само че тези препоръки са изцяло неправилни. Вместо това, в случай че желаете да отслабнете, би трябвало да:
1. Спрете да броите калориите.
2. Спрете да ядете здравословни храни.
3. Спрете да упражнявате толкоз интензивно.
Звучи ли ви изцяло нелогично? Повече от десетилетие оказвам помощ на хората да ползват разпоредбите на проекта и ви убеждавам, че е правилно. Като експерт по хранене, инструктор по йога и бестселъров създател, работил с десетки хиляди клиенти, съм видяла какво има резултат и какво – не. Това, което разказвам в тази книга, дава резултати. Това, което сте правили преди – евентуално не.
Броенето на калории не прави работа. Точка. Ако вършеше, всички щяхме да бъдем слаби и нямаше да можем да качваме по кг и половина за един ден. Ако броенето на калории имаше резултат, в този момент нямаше да се самообвинявате, че отслабвате мъчно.
Здравословни храни? Няма такова нещо – значимо е единствено какво е здравословно за вас. От химична позиция всеки от нас е уникален; това значи, че храната, която е подобаваща за мен, при вас може да докара до напълняване. По създание тежестта – и здравето като цяло – се дължи на химичните реакции на организма ви по отношение на храната. Тази дребна научна истина фактически е доста добра вест, тъй като значи, че щом откриете подобаващите за вас храни, ще постигнете оптимално тегло и здраве. Аз да вземем за пример качвам половин кг всякога, когато хапна едно малко яйце (70 ккал), до момента в който за вас яйцата може да са най-здравословната храна. Всички ние сме разнообразни – и калориите нямат нищо общо с това.
Да не забравяме и тренировките, които са се трансформирали в новата религия; допуска се, че спортът е потребен за всички и когато и да е, и колкото повече, толкоз по-добре. Истината обаче е друга: в случай че упражнявате прекомерно интензивно по отношение на потребностите на личното си тяло, ще напълнеете, тъй като ще повишите равнищата на инфектиране и кортизол – хормон на напрежението, който може да забави метаболизма ви и да докара до повишаване на тежестта. Комбинацията от кортизол и инфекциозен развой може да разстрои процесите в организма и да докара до напълняване, хормонални и метаболитни разстройства.
Как може цялата информация за храненето, която получавате от години, да е толкоз неправилна? Причината е, че здравните сведения, които получавате, било то от книги за диети, уеб страници или от обичания ви инструктор по здравословен метод на живот, се основават на това, което работи при „ множеството хора “ – „ средностатистически “ отговори, които важат за „ популацията като цяло “. Вие обаче не сте средностатистическа извадка! Вие сте неповторими и заслужавате да знаете какво е уместно за вас – а то може да е изцяло друго от това, което е уместно за „ множеството хора “.
Диетолозите се пробват да се презастраховат, като слагат колкото може повече храни в „ неразрешения “ лист. Всичко, което може да аргументи проблеми при някого, се не разрешава на всички – в това число и на вас. Отричат се мазнините, глутенът, захарта, млечните продукти… сякаш всеки ден следващата група храни бива жигосана. Материалите, отдадени на отслабването, ви предизвестяват за „ рисковите храни “, акцентирайки научни пояснения на аргументите, заради които тези храни водят до напълняване. Още толкоз материали ви насочват към хипотетичните здравословни артикули: сьомга, пуешко, яйчен белтък, спанак, карфиол и кисело мляко. На доктрина можете да отслабнете, в случай че консумирате тези храни. Но в случай че не става? Ако експертите подхождат погрешно към казуса?
С всички тези неизпълними правила превръщате тялото си в собствен зложелател. Самоизмъчвате се, молите сервитьора за домати вместо препечена филийка и задушавате карфиол, вместо да си опечете картоф. И въпреки всичко не можете да отслабнете и сте нещастни. Храната към този момент не ви засища и не ви доставя никакво наслаждение, защото всеки избор е следващата борба в една война, която в действителност няма по какъв начин да спечелите.
Това, което е правилно за храната, важи с двойна мощ за тренировките. Специалистите са единомислещи: спортът е потребен и колкото повече, толкоз по-добре. Затова всяка заран се надигате с тъга от леглото, с цел да прекарате един час върху бягащата пътечка, или отивате до фитнеса след работа, с цел да вдигате тежести. Без значение какъв брой съществено спортувате и какъв брой спомагателни тренировки вършиме в залата, тялото ви просто не реагира по метода, по който би трябвало съгласно експертите.
А може би имате тъкмо противоположния проблем. Може би мисълта, че би трябвало да упражнявате най-малко пет часа седмично, ви стопира да спортувате изобщо. Може би сте в положение да спортувате няколко минути на ден, няколко дни в седмицата, само че специалистите ви карат да си мислите: „ Какъв е смисълът? “ – и вие не вършиме нищо.
Какво е решението?
Открийте какво прави работа при вас. Работя като експерт по хранене повече от 25 години, а книгата ми „ Планът “ влезе в класацията за най-продавани книги на „ Ню Йорк Таймс “ и е издадена в над 15 страни. От нея стотици хиляди хора са научили по какъв начин да открият храните, подобаващи за тях, тъй че да отслабнат, да се усещат прелестно и да подобрят здравословното си положение. Следя най-новите научни проучвания: актуалните изследвания единомислещо признават, че биоиндивидуалността – самостоятелната диета, съобразена с химичните особености на тялото – е единственият сполучлив метод за намаляване и задържане на резултата вечно.
Първата ми книга – „ Планът “ – сподели на читателите по какъв начин да го реализиран чрез стратегия, която създадох и усъвършенствах през годините с клиентите в здравния ми център в Ню Йорк. В актуалната книга доразвивам истинския проект. „ Метаболитният проект “ ще ви покаже тъкмо по какъв начин потреблението на подобаващите за вас храни подкрепя метаболизма ви, а на нездравословните за вас храни го затруднява. Биоиндивидуалността е тайната на отслабването, която никой не ви е разкрил – до момента.
От тази книга ще научите също по този начин за какво щитовидната ви жлеза е ключът към отслабването, високия тонус и положителното общо положение и по какъв начин можете да стимулирате метаболизма си, като подпомогнете функционалностите на щитовидната жлеза. Ще откриете даже, че множеството сън може да бъде едно от най-ефикасните средства за намаляване – изцяло сериозна съм! И не на последно място – ще се запознаете с биоиндивидуалния метод към спорта и ще разберете кои извършения и кой метод на живот са подобаващи за организма ви и кои водят до метаболитни нарушавания и наднормено тегло.
Много одобрявам „ Метаболитният проект “, тъй като тази книга показва най-новия и сполучлив стадий от работата ми с клиенти и надгражда постиганото с „ Планът “. В „ Планът “ показах един основен детайл от пъзела – смисъла на избора на подобаващите за вас храни – храните, които имат позитивен резултат въху вашата биохимия. След издаването на книгата си дадох сметка, че има и различен доста значим фактор, който би могъл да направи отслабването още по-ефективно: вашият метаболизъм. Да, изборът на верните храни е извънредно значим, само че същото може да се каже и за стимулирането на метаболизма чрез грижата за щитовидната жлеза, избора на извършения, подобаващи за вашето тяло, и обезпечаването на съня и покоя, нужни на метаболизма ви, с цел да действа допустимо най-добре. „ Планът “ ви дава съществени насоки за това по какъв начин да изберете храните, които се отразяват добре на организма ви. Когато обаче срещнах хора, които пълнеят, тъй като спортуват прекалено много, когато видях по какъв начин стресът и недоспиването разстройват метаболизма и пречат на отслабването, разбрах, че би трябвало да напиша тази книга, с цел да доведа нещата до дъно. Давате прекалено много от себе си, с цел да не постигате най-хубавите резултати.
Организмът ви наподобява като изключително комплицирана мистерия. Ако разполагате с нужната информация обаче, загадката може да се реши доста елементарно. Затова спрете да се тревожите, другари. Успокойте се, ключът към отслабването и положителната форма, който търсите цялостен живот, най-накрая се появи. И знаете ли за какво работи? Защото е единствено ваш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР