Изправяне на Тръмп по федерални обвинения: Ето какво да очаквате

...
Очаква се бившият президент Доналд Тръмп да бъде изправен пред
Коментари Харесай

Очаква се бившият президент Доналд Тръмп да бъде изправен пред Федералния съд на Илайджа Барет Претиман във Вашингтон в четвъртък следобед по четири престъпления, свързани за предполагаемите му усилия да остане на власт след загубата му на изборите през 2020 г.

Ето какво трябва да знаете преди неговото съдебно изслушване по това дело, което е различно от всяко друго в историята на САЩ.

В какво е обвинен Тръмп?

Обвинителният акт от 45 страници, разпечатан във вторник, обвинява Тръмп в: 

Заговор за измама на Съединените щати;Заговор за възпрепятстване на официално производство;Възпрепятстване и опит за възпрепятстване на официално производство;Заговор срещу права.

„Заговор срещу права“ се отнася до опит за „нараняване, потискане, заплашване или сплашване“ на хората от техните конституционни или федерални права, в този случай правото им да имат справедливо преброен вот.

твърди схема, оркестрирана от Тръмп и шестима неназовани, необвинени съучастници, целящи да отменят резултатите от изборите, въпреки загубата от тогава избрания президент Джо Байдън и знаейки, че няма достоверни доказателства за широко разпространена измама. Той също така обвинява Тръмп, че иска да „използва“ хаоса от бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия, в опит да спре сертифицирането на избирателните гласове.

Какво е обвинение?

Обвинението е първоначално изслушване, при което обвиняемият се пледира по наказателно дело. Министерството на правосъдието описва това изслушване като когато „подсъдимият научава повече за правата си и обвиненията“. Повдигането на обвинения е и когато съдията решава дали обвиняемият да бъде вкаран в затвора или да бъде освободен под гаранция преди процеса.

Тръмп не беше ли вече изправен пред съда през юни? Или това беше април?

И двете. Това е третото обвинение срещу Тръмп тази година. На 4 април Тръмп се пледира за невинен по обвинения в 34 престъпления в щата Ню Йорк за фалшифициране на бизнес документи. Това беше първият път в американската история бивш президент да бъде обвинен в престъпление.

На 13 юни Тръмп се пледира за невинен в Маями по 37 федерални престъпления, свързани с предполагаемото му „умишлено задържане“ на информация за националната сигурност, след като напусна Белия дом. Още три обвинения по това дело, повдигнато от офиса на Смит, бяха добавени на 27 юли.

Кой е съдията?

Тръмп е призован да се яви в 16:00 часа. ET в четвъртък пред магистратския съдия Моксила А. Упадхяя във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия.

Делото е разпределено на случаен принцип към окръжния съдия на САЩ Таня С. Чуткан. Чуткан беше назначен на съдебен състав през 2014 г. от тогавашния президент Обама и председателства съдебните процеси срещу множество обвиняеми по дела, свързани с 6 януари.

Ще се пледира ли Тръмп за невинен?

< p>Това е очакването. Тръмп твърди, че е невинен и обвини Министерството на правосъдието, че го преследва от политическа враждебност. В сряда сутринта неговият адвокат Джон Лауро каза в интервю за "CBS Mornings", че ще твърди, че Тръмп има  "димяща невинност". Лауро каза, че Тръмп е следвал съвета на адвокат, Джон Ийстман, когото Лауро описва като „конституционен учен“. за подвеждащо представяне на досие с цел измисляне на наказателни обвинения срещу кандидата за президент Тръмп и за хвърляне на зловеща клевета върху близките му съветници."

Ще присъства ли Тръмп лично?

Предишното на Тръмп две обвинения бяха присъствени, но той има възможност да се яви за обвиненията в четвъртък чрез видео емисия. Лауро каза по време на интервюто си за CBS News в сряда, че решението все още не е взето.

„Наистина зависи от мерките за сигурност, така че това не е в наш контрол, но това, което президентът иска да направи, е абсолютно защита себе си по тези неоснователни обвинения“, каза Лауро.

Тръмп някога явявал ли се е виртуално в съда?

Съдията по делото на Тръмп в Ню Йорк му позволи да се яви чрез видео на 23 май слух. В Ню Йорк подобна настройка е изключително рядка и обикновено се използва за тези, които са хоспитализирани. Във федералния съд на окръг Колумбия виртуалните изяви са по-често срещани и са използвани за много от обвиняемите по други дела, свързани с бунта от 6 януари.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР