Изправени срещу Тръмп като партньори в Г-7, Еманюел Макрон и

...
Изправени срещу Тръмп като партньори в Г-7, Еманюел Макрон и
Коментари Харесай

Макрон и Меркел ще търсят единство за мигрантите и реформата в еврозоната

Изправени против Тръмп като сътрудници в Г-7, Еманюел Макрон и отслабената политически Ангела Меркел ще се срещнат още веднъж в Германия през днешния ден, с цел да обсъдят по-конкретно възможни съюзи на фона на миграционната рецесия и да довършат промяната на еврозоната.

Първоначално бе планувано идното взаимно съвещание на френското и немското държавно управление с присъединяване на редица министри от двете страни да бъде отдадено на създаването на френско-германска " пътна карта " за промяна на еврозоната, която да се дискутира на европейската среща на върха на 28 и 29 юни.

Париж и Берлин са доста покрай съглашение по въпроса, съобщи в събота вечерта френският министър на финансите Брюно Льо Мер, излизайки от последната си среща по въпроса със своя немски сътрудник Олаф Шолц.

Темата е предпочитана за Франция, само че може да бъде значително засенчена от горещия проблем за приемането на мигрантите след рецесията, провокирана от Италия. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва на съвещанието за разкриване на пътища за вероятно съглашение и приготовление на европейската среща на върха в края на юни.

Рим разруши нежното статукво в Европейски Съюз, отказвайки да одобри кораби, натоварени с мигранти от Африка. След като отпрати в неделя " Акуариус ", признат в последна сметка от Испания, италианският вътрешен министър Матео Салвини (от крайната десница) затвори пристанищата на страната за други два кораба на неправителствена организация.

Ангела Меркел и Еманюел Макрон са съгласни за едно: политиката за мигрантите би трябвало да е общоевропейска. Съответно те ще се опитат да набележат промяна, допустима за всички, даже в случай че страни като Унгария и Полша откажат изрично да отворят своите граници.

Ангела Меркел няма различен избор, с изключение на да поддържа корав курс, защото в противоположен случай ръководещата коалиция ще се разпадне - нейният вътрешен министър от дясното съдружно крило съобщи, че се стреми да образува с италианския и австрийския си сътрудник " ос на искащите " против незаконната миграция. В петък Макрон й се притече на помощ и сподели, че " в случай че страните се спогаждат за нещо, това става на ниво " държавни и държавни ръководители.

Париж въобще не разчита европейците да договорят в края на юни промяна на Дъблинския правилник, съгласно който претендентите за леговище би трябвало да бъдат връщани в страните, където са пристигнали в началото.

Затова пък Франция се надява на съглашение с Берлин, а по-късно - и на европейско равнище, за съществено укрепване на " Фронтекс " - организацията, патрулираща по европейските крайбрежия - за основаване на сортировъчни центрове в Африка и за хармонизация на разпоредбите за право на леговище. " Надяваме се да стигнем до допустимо повече съглашения " по тези тематики на европейско ниво " във вторник, след това и в края на юни ", уточни Елисейският замък.

Ограничен компромис

Във вторник се чака и компромис с Берлин по промяната на еврозоната и основната мярка в нея - отделяне на независим бюджет за вложения - огромна упоритост на френския президент.

Очертава се компромисът да бъде стеснен спрямо упованията на Франция. Ангела Меркел към този момент предизвести, че ще склони за бюджет на еврозоната, само че в размер на едвам няколко десетки милиарда евро, до момента в който Париж настояваше за стотици милиарди.

Меркел е разкъсвана сред дясното крило на обединението, което се опасява Германия да не заплаща поради прекомерно разточителните страни от Южна Европа, и нейното ляво крило, социалдемократите, които й внушават да изостави " скъперничеството " и да поддържа позицията на Франция.

Налага се двете страни да договорят и обща база за корпоративния налог.

Последната водеща тематика на срещата - подсилване на Европа на защитата, в миг, когато Доналд Тръмп заплашва да понижи финансирането на НАТО.

Ангела Меркел съобщи, че е " склонна да одобри " френското предложение - " европейска самодейност за интервенция ", един тип общ спешен щаб, сплотяващ десетина страни, в това число Германия и Англия. Париж се надява да подписа във вторник съглашение с Берлин, с цел да задейства плана още от юни.

Меркел посвети последното си седмично послание от събота на френско-германското заседание. Тя акцентира, че е " належащо повече от всеки път Европа да остане мощна и единна " и що се отнася до външната политика, защитата и сигурността, " Германия и Франция биха могли да дадат нов подтик на това съдействие ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР