Изправени сме за пореден път през абсолютен саботаж на прокуратурата

...
Изправени сме за пореден път през абсолютен саботаж на прокуратурата
Коментари Харесай

На среднощен брифинг: Премиерът обвини прокуратурата в саботаж

" Изправени сме за следващ път през безспорен бойкот на прокуратурата на република България под управлението на господин Гешев ". С тези думи министър председателят Кирил Петков стартира среднощния ексклузивен брифинг, който свика с вътрешния министър Бойко Рашков във връзка конференцията на прокуратурата, дадена по-рано довечера.

" От изказването на прокуратурата чухме, че се укриват документи за искане за покачване на обвинявания, с които елементарно можем да се снабдим. Прикриват се и се пренебрегват сведения, получени от изнудваното лице, единствено и единствено да не се извърши следствие по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и към този момент са притежание и на Европейската прокуратура. Отричат се законови пълномощия на проверяващите органи и се спъва активността на всеки, който се пробва да работи против корупцията в страната ни ", съобщи Кирил Петков.

" В България самостоятелна прокуратура няма. Прокуратурата за следващ път се държи като юрист, когато става въпрос за хора, упрекнати в корупция ", сподели още министър председателят.
" Прокуратурата прави заключения за произвеждане, по което не е имало време да се съберат доказателства, тъй като е провеждана инспекция. Тя има за цел да се съберат вероятно задоволителни данни, с цел да се образува или да не се образува досъдебно произвеждане ", разгласи на брифинга Бойко Рашков. Той удостовери, че в границите на тази инспекция са събрани сведения и от Васил Божков, като посочи, че тези сведения не са събрани по реда на Наказателно-процесуален кодекс, по тази причина и никой не твърди, че те имат процесуалното качество на показания на очевидец.
Рашков отбрани потреблението на догадка за необходимост при задържане то на Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова с аргумента, че Министерство на вътрешните работи няма съображение да има доверие на прокуратурата. Изпратени стотици материали, които събират службите на Министерство на вътрешните работи, потъват в прокуратурата, без да е известно каква е тяхната орис, уточни Рашков. Той даде образец с изпратен голям размер материали за автомагистрала " Хемус ", по които от октомври предходната година няма никаква реакция от държавното обвиняване.

" На процедура през вчерашния ден е стартирано произвеждане. Вместо прокуратурата да съобщи, че тя ще предприеме това деяние, тя се постара да разгласи, че Министерство на вътрешните работи не е направило нищо и надали не е било умело да предприеме дейности ", разяснява вътрешният министър. Рашков напомни, че още преди няколко години Божков бе разгласил обстоятелства, които в този момент - от няколко месеца, са били предмет на тази инспекция, до момента в който прокуратурата не е реагирала.

Министърът упрекна държавното обвиняване в откровени неистини, като акцентира преди всичко изказванието, че нямало план на разпореждане с искане за покачване на обвиняване против тримата арестувани през вчерашния ден. " Ето ги плановете, те се съдържат в самата кореспонденция и са предадени през днешния ден преди обяд на прокуратурата, а тя съобщи, че такива претенции няма ", сподели още Рашков. Полицаите са стояли пред кабинета на прокурорите и те не са ги приели, с цел да обсъдят материалите по преписката, възмути се той. Той изясни, че точно поради тази липса на реакция не се е пристъпило още по обяд към разпити на арестуваните. Според него днешният ден е минал в очакване.

" Чухме от представителя на прокуратурата, че фотоси, които са направени в дома на Арнаудова били от вестници, което също не е доста правилно, тъй като тези фотоси биха могли да имат доказателствена стойност, защото са относими към случая Божков ", сподели още вътрешният министър.

" Иска ли прокуратурата да се разкриват закононарушения, в това число и на високопоставени в близкото минало длъжностни лица? Или ги пази? Дали извършва конституционните си отговорности или търси всевъзможни благоприятни условия да избегне да търси отговорност от тези високопоставени лица ", попита Рашков. Той даде образец с отчета на Агенцията за финансова ревизия отпреди 2 година, че във връзка с хазартната комисия има вреди, които са породени на хазната за над 550 млн. лева Тъй като министърът на финансите е принципал на тази комисия, какво е направила прокуратурата против Горанов, попита Рашков. Този отчет е включен в предадената през днешния ден кореспонденция, само че все пак от държавното обвиняване обявиха, че в нея няма доказателства, добави той.

" Как да има пълноценни доказателства, когато преди малко сме сложили началото на наказателния развой? ", възмути се на няколко пъти вътрешният министър. Той съобщи желание да бъде разпитан Васил Божков дали му е оказван напън от Горанов, Борисов и Арнаудова, дали е бил заставен от угрозата да му се вземе част от бизнеса, да търси благоприятни условия да го продаде, като уточни, че тези обстоятелства също са включени в преписката.

" Прокуратурата направи всичко належащо, с цел да смачка труда на една работа в Министерство на вътрешните работи и може би в никакъв случай да не можем да изясним оттук насетне дали някое от тези лица е направило закононарушение ", заключи Рашков.

" Прокуратурата в този момент има проблем - по този проблем работи редом и Европейската прокуратура, тъй че ще има доста ясна информация на европейско равнище по какъв начин действително те работят и какви изводи взимат ", разяснява и министър председателят Кирил Петков.

" Много хора споделят, че България е завладяна страна. Но ние имаме вяра, че това няма да бъде по този начин и в бъдеще. Ще създадем всичко България да бъде свободна, естествена европейска страна ", зарече се той. И заключи: " Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкоз очеваден метод ".

" Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, с цел да не си свърши работата … за следващ път ", написа във " Facebook " представителят на държавното управление Лена Бориславова по-рано в петък.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР