Изправени сме пред предизвикателствата на времето и на бързо развиващата

...
Изправени сме пред предизвикателствата на времето и на бързо развиващата
Коментари Харесай

Запознаха бизнеса с новата образователна програма на Общината

" Изправени сме пред провокациите на времето и на бързо разрастващата се промишленост. Затова желаеме нашите деца да излизат от учебно заведение готови за новия пазар на труда. За да сме в крайник с тези промени тази година вкарваме нови професионални паралелки и нов метод в образованието, включващ тясно взаимоотношение с локалните компании. Вече имаме опит с образованието по приложно програмиране, където си сътрудничим с ИТ компании ". Така кметът Димитър Николов показа новата стратегия " Професии и бъдеще ", която има за цел да модернизира професионалното обучение в града.

В срещата с представители на автомобилната промишленост взеха присъединяване още зам.-кметът по обучение Йорданка Ананиева, началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева, шефът на Индустриален и логистичен парк Стамен Стамов и шефовете на ПГ по превоз, ПГМЕЕ и ПГ по компютърно програмиране и нововъведения - Ирина Пенкова, Роза Желева и Димитрина Тодорова.

Новият учебен метод включва възобновяване на инфраструктурата в професионалните гимназии, което тече и сега. То обгръща въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, ремонт на старите работилници, обзавеждане и съоръжение на кабинетите. Освен това програмата включва нови професионални посоки, напълно насочени към потребностите на бизнеса и повече процедура непосредствено във компаниите.

Най-новите професионални паралелки, които ще бъдат оповестени за банкет са свързани с най-съвременните софтуерни системи в автоиндустрията - " Електрически транспортни средства " в Професионалната гимназия по превоз и " Ремонт на летателни апарати " в ПГМЕЕ, които дружно с въведените скоро " Мехатроника " и " Автомобилна мехатроника " ще отговорят на търсенето на готови фрагменти за бизнеса. В първата година учениците, признати в новите специалности, ще учат интензивно британски език, програмиране, механика и математика.

Партньорството сред учебните заведения и бизнеса ще разреши взаимно присъединяване и кандидатстване  в национални и интернационалните стратегии като Програма " Ученически практики ", Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и други

" Целта ни е учениците, откакто завършат образованието си в професионалните гимназии да останат да работят и да се осъществят тук, в родния си град. Сигурен съм, че визитата при вас и множеството процедура на терен ще ги стимулира да учат повече и да се стараят да станат по-добри в специалността ", добави още кметът Николов.

Представителите на автомобилната промишленост одобриха новата просветителна тактика на Общината и дадоха обещание да оказват помощ в оборудването на кабинетите и работилниците в двете професионални гимназии като дават модерни мотори, елементи, скоростни кутии и програмен продукт от автомобилостроенето, с които да се образоват децата. Фирмите показаха подготвеност да си сътрудничат с учебните заведения като изпращат свои чиновници в гимназията и одобряват в базите и сервизите си възпитаници да практикуват наученото в действителна среда.

Следващият стадий ще бъде създаването на електронна платформа, която да свързва учебното заведение с бизнеса, където ще се оферират училищен стажове и работни места за младежите, приключили професионалното си обучение.

Програмата " Професии и бъдеще " е резултат от двегодишните старания на Община Бургас, зад които стоят поредност от експертни срещи на локалната администрация и професионалните учебни заведения с бизнеса и разискване на действителните условия и потребности на пазара на труда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР