Изправени сме пред екологична криза, която се задълбочава и няма

...
Изправени сме пред екологична криза, която се задълбочава и няма
Коментари Харесай

Станишев: Изправени сме пред екологична криза, няма време за губене

" Изправени сме пред екологична рецесия, която се задълбочава и няма време за губене. Ако не се вземат ограничения в този момент, бездействието ще докара до още повече проблеми. Някои от тях към този момент са факт - пожари, наводнения, превишени правила на замърсяване на въздуха в огромните градове, включително и в София. "

Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на конгрес в Мадрид на тематика битка с климатичните промени. Събитието беше проведено от ПЕС, Групата на социалистите в Екологичен потенциал и Испанската социалистическа работническа партия. Освен деятели, жители, представители на университетските среди и неправителствени организации, измежду присъстващите бяха Тереза Рибейра, министър за екологичния преход на Испания, Ираче Гарсия, водач на Групата на социалистите в Екологичен потенциал, Мария Жоао Родригес, началник на Фондацията за европейски прогресивни проучвания, евродепутати, както и членове на Комитета на районите.

" Има три метода за решаването на този проблем. Зелените приканват за незабавни ограничения, само че подценяват обществения аспект. Според десницата по-категоричните ходове би трябвало да бъдат отсрочени за неопределеното бъдеще. В сходен сюжет обаче проблемите единствено ще се задълбочат, а преходът ще става все по-скъп. Криза от сходен мащаб се заплаща с качество на живот, загуби на работни места, човешки животи и здраве. ", безапелационен беше Станишев.

" Решението, което социалистите предлагаме, е червено-зелен преход - преход, който държи на обществения аспект. Ние сме единствените, които преглеждаме въпроса освен от екологична, само че и от икономическа и обществена вероятност. Настояваме и създаваме проект, който да поддържа служащите и промишленостите да преминат по-плавно към по-устойчиво бъдеще, с цел да не се губят шоково работни места и занаят. Нашето политическо семейство е най-добре квалифицирано да води тази смяна към по-социална и устойчива Европа. Доволен съм, че политиките, за които настоявахме и по време на акцията за европейските избори, се трансфораха във водещи цели на новата Европейска комисия. Неслучайно, Европейският зелен пакт беше поверен на Франс Тимерманс, а различен социалист - португалката Елиза Ферейра, комисар за кохезия и промени, ще отстоява средства за обективен преход. "

По-късно през днешния ден, министри от лявото политическо семейство ще обсъдят напъните на социалистите по тематиката на изключителна среща на Мрежата на ПЕС, отдадена на околната среда, климата и енергийния преход. На нея испанският държавен секретар Уго Моран ще осведоми за хода на полемиките от конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата. В сряда се чака Франс Тимерманс да показа Европейския зелен пакт пред евродепутатите на изключително пленарно съвещание в Брюксел.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР