Изправени пред засилващия се натиск от страна на Вашингтон и

...
Изправени пред засилващия се натиск от страна на Вашингтон и
Коментари Харесай

Заради цензурата и натиска от САЩ младите иранци са разделени за бъдещето

Изправени пред засилващия се напън от страна на Вашингтон и пред стопански наказания, някои млади иранци са решени да модернизират страната си, само че част от образования хайлайф избира да емигрира, отчаян от отговора на държавното управление.

На горист балкон в Техеран група бизнесмени вършат видеозапис, давайки препоръки на бъдещото потомство, в учудващо оптимистична атмосфера поради притеснителния стопански подтекст. " Ние знаем по какъв начин да се приспособяваме към сложни интервали ", декларира Реза Гиаби, ръководител на управителния съвет на консултантска компания, фокусираща се върху технологиите. " В предишното доста иранци реализираха триумф в Берлин, в Силициевата котловина и в Лондон, само че на нашето потомство му писна да емигрира и просто да работи за други. Отсега нататък ще се опитаме да създадем нещо за себе си ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

В очите на всички обаче трудностите са големи: безработица, растеж на цените, сриване на валутата и връщането на американските стопански наказания от идващия месец, откакто Вашингтон реши да изостави нуклеарното съглашение от 2015 година, предизвиквайки опасения от най-лошото. " Ние разбираме, че обстановката не е добра, само че не можем да чакаме нещата да се подобрят, би трябвало да действаме ", изяснява Алиреза Ходая, 30-годишен производител на обувки от висок клас. Той е един от уредниците на първата седмица, отдадена на започващи компании в Техеран, която ще стартира на 3 август.

Няколко образеца дават мотив за очаквания на най-образованата част от младежта като големия триумф на приложението за таксита Snapp или откриването на нови съвременни кафенета и заведения за хранене.

Правителството на президента Хасан Рохани гледа на тези повлияни от Запада нововъведения не толкоз отрицателно, колкото предшествениците си. " В предишното се опитахме да бъдем самостоятелни, само че не можем да подценяваме държавното управление. Сега има хора, които схващат и слушат и желаеме да участваме в определянето на политиките ", изяснява Ходая.

" Няма работа "

Този лъх на оптимизъм обаче е по-слаб измежду междинната и висшата класа, които виждат малко вероятности за политически и стопански промени. Вашингтон се надява, че тази обсада ще докара до всеобщи антиправителствени прояви. Но бруталният отговор на митингите и опасенията, че ще провокират безпорядък като в Сирия, доведоха до нещо като примирие.

Мнозина даже желаят да изоставен страната. " Младите са изгубили всякаква вяра за бъдещето си ", твърди Париса, 21-годишна студентка по право. " От три години диря работа, с цел да платя за образованието си и да оказа помощ на татко си, само че знам, че откакто приключа учението, няма да намеря работа. " " Мнозина желаят да заминат и имат право, тъй като ще могат да се надяват на прилична заплата ", споделя тя.

През този уикенд Съединени американски щати ускориха натиска си върху Техеран. Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран в " Туитър ", а държавният секретар Майк Помпео разгласи усилване на пропагандната акция против ръководителите на Ислямската република.

Но иранската юноша, привикнала с дипломатическите конфликти сред Вашингтон и Техеран - две трети от иранците са родени след революцията през 1979 година - гледа на първо място какво става вътре в страната. За мнозина блокирането на платформата за електронни известия " Телеграм " през април беше решението, което се оказа прекомерно. " Прекарах два дни в стаята си, толкоз бях подтиснат ", признава основен редактор, който предходната година е пропагандирал за преизбирането на Рохани. Иранският президент беше заречен да не прибягва повече до цензура. Дотогава " бях сърдит на всички мои другари, които потегляха, само че за първи път си помислих, че може би е време да отпътува ", твърди той.

Някои аспекти на всекидневния живот са се подобрили от позиция на младежите, само че незадоволително бързо, с цел да отговорят на упованията им. Днес те подлагат на критика намерено държавното управление и системата по метод, който беше невъобразим единствено преди няколко години, само че се усещат подценени. " Лидерите не слушат младите, те подценяват очакванията им, мненията им за живота, обществото, религията и политиката ", оплаква се Ехсан, 24-годишен студент. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР