Изправени пред заплашителните ефекти от климатичните промени, все повече шведи

Изправени пред заплашителните ефекти от климатичните промени, все повече шведи ...

Шведският въздушен трафик бележи спад.


Изправени пред заплашителните ефекти от климатичните промени, все повече шведи пренебрегват възможността да пътуват със самолет и предпочитат да си купят билет за влак, като така допринасят за намаляване на въздушния трафик в Кралство Швеция.

Дали причината затова е родената в Швеция Грета Тунберг, иконата в борбата срещу глобалното затопляне, която в момента пресича Атлантическия океан с лодка, или причините са други? - поставя въпрос вестник "Монд".
Грета Тунберг надъхва протестиращи за климата в Берлин: Никога няма да спрем
Грета Тунберг надъхва протестиращи за климата в Берлин: Никога няма да спрем

Протестите за климата набират все по-голяма мощ

Според шведски експерти по проблемите на въздушния транспорт към момента е все още рано да се даде еднозначен отговор. Едно е сигурно: в Швеция самолетът е като че ли с пречупени крила и през последните месеци секторът трябва да се адаптира към едно ново явление - срамът да ползваш самолет.

Първите признаци на намаляване броя на пасажерите в самолетните полети започна да се наблюдава в в края на 2018 г. През януари бе отбелязан още по-изразен спад - с 3.8%, по данни на Шведското транспортно министерство. Основно е засегнат вътрешният самолетен трафик, като той е намалял с 8.7%. Но и международните полети са засегнати от тенденцията - от януари броят на пътниците е намалял с 2.6%.

Дали обаче това е дългосрочна тенденция или някаква временна мода? "За да направим заключения, трябва да изчакаме едва или две години" - смята Жан-Мари Скоглунд, експерт по въздушно движение в шведското министерство на транспорта. Той споделя и своето първо предположение - "Авиационният сектор е изключително чувствителен по отношение на всякакви икономически развития и турбуленции и тъй като Швеция се подготвя за период на икономическа стагнация, намаляването на пасажерите би могло да се приеме като очаквана закономерност."

Други по-конкретни фактори са фалитът на регионалната авиокомпания Nextjet, обявен през пролетта на 2018 г., както и стачката на пилотите на скандинавските авиолинии, продължила една седмица миналия април. Това доведе до отмяна на десетки полети и повлия на статистиката.

Припомняме, че още преди Конференцията в Париж по въпросите на климата през 2015 г., Европейският парламент настояваше да се предприемат спешни мерки за "ефективно регулиране и ограничаване на емисиите от международния въздушен и морски транспорт". Международната организация за гражданска авиация обаче не одобри предложенията за намаляване на емисиите, а постави акцент върху компенсирането, без никаква гаранция за качество и с правно обвързващ статут едва от 2027 г. нататък.

Източник: news.bg