Изправен пред засилването на джихадистките нападения в Сахел, Еманюел Макрон

...
Изправен пред засилването на джихадистките нападения в Сахел, Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Макрон събра африкански лидери след критики срещу антиджихадистките сили на Франция

Изправен пред усилването на джихадистките набези в Сахел, Еманюел Макрон събира през днешния ден президентите на петте страни от района, с цел да укрепи поставената под въпрос легитимност на френското военно наличие в района и с цел да активизира съдружниците в Европа.

Освен президентите на страните от Г5 Сахел (Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали, Мавритания) на днешната среща в По (Югозападна Франция) ще участват генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, ръководителят на комисията на Африканския съюз Муса Факи и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещата се организира ден след новината за една от най-големите загуби на нигерската войска, нанесена в четвъртък при джихадистка офанзива: 89 бойци са убити в лагера Чинегодар, покрай границата с Мали, съгласно оповестените през вчерашния ден нови данни.

Френският президент ще посети базата на пети полк с бойни хеликоптери в По, откъдето бяха 13-мата френски бойци, убити при интервенции в Мали през декември. Заедно с африканските си сътрудници Макрон ще постави венец в тяхна памет.

Срещата стартира следобяд (в 17 ч. българско време, все още на издание на този текст - бел. ред.) в Замъка на По с присъединяване на президентите от Г5 Сахел и ще продължи с работна вечеря в Народното събрание на Навара, в която ще се включат и други представители на интернационалната общественост. Центърът на града ще бъде подложен под наблюдаване, придвижването на коли ще бъде неразрешено, а достъпът на пешеходците - прецизно следен, съобщи префектурата Пирене-Атлантик. Френският президент

насочи при започване на предишния месец директна покана към петимата водачи

да се явят в По, откакто бе подразнен от публичните рецензии в петте страни против наличието на 4500-те френски бойци от силите " Бархан " и изявления на техни министри, възприети като спорни.

С поканата си, възприета като " приучване " от някои президенти в Сахел, Еманюел Макрон предизвести, че ще сложи на дневен ред всички варианти, в това число отдръпването на силите " Бархан " или намаляването на броя на бойците. Френският президент отсрочи срещата с един месец след офанзивата против нигерския лагер Инатес, която бе най-смъртоносната след 2015 година (71 загинали). Антифренските настроения се ускоряват в Мали, където в петък хиляда души бяха на проява в Бамако с искане за изтеглянето на френските и другите задгранични войски.

На днешната среща Париж желае да бъде направена взаимна декларация на петте страни, в която да бъде очебийно, че Франция работи на тяхна територия по искане на техните водачи, като по този начин бъде дадена нова легитимация на френското наличие, посочи президентството. " Трябва на първо време да се сдобием с ясна позиция от политическите водачи за това какво желаят и какво не желаят ", съобщи в събота френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

" Срещата ще бъде решаваща, тъй като ще разреши да бъдат разисквани всички въпроси, всички недоволства и всички решения ", съобщи при започване на този месец малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта. Освен политически въпроси на срещата в По

ще бъде разисквана военната тактика против джихадистите в този район,

огромен колкото Европа, и ще бъде насочен апел за по-голямо присъединяване на съдружници от интернационалната общественост, най-много от европейските страни.

Нигерският президент Махамаду Исуфу има намерение да насочи в По апел за взаимност към интернационалната общественост, с цел да не бъдат Сахел и Франция сами в битката с джихадистката " злина ". Франция приготвя интервенция на име " Такуба ", в която да вземат присъединяване специфични сили от десетина европейски страни.

Париж се надява срещата в По да убеди колебаещите се европейци, които утвърждават битката против джихадистите в района, само че изпитват терзания поради рецензиите против Франция. Друг източник на терзания е нерешителността на Съединени американски щати, чиято военна помощ в района е незаменима, обявиха от Елисейския замък. След офанзивата против Инатес проливането на кръв не стопира в този полупустинен регион на Сахел, трансформирал се след 2012 година в поле за деяние на няколко джихадистки групировки, някои от които са свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".

На Бъдни вечер седем бойци и 35 цивилни бяха убити в Арбинда (Буркина Фасо), а на 9 януари в Чинегодар бяха убити 89 нигерски бойци. Атаките са все по-дръзки и обединените сили на Г5 Сахел, основани през 2017 година, наподобяват безсилни пред тях. Френските сили ускориха своите контранападения, само че военните резултати не наподобяват приемливи, споделят от президентството със страдание.

Според Организация на обединените нации над 4000 души са убити при терористични набези в Буркина Фасо, Мали и Нигер през 2019 година Броят на разселените се усили и приближава един милион./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР