Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца

...
Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца
Коментари Харесай

В писмо до католиците: Папата иска прошка за греховете на свещениците педофили

Изправен пред кавги за полови злоупотреби на свещенослужители над деца в няколко страни по едно и също време, папа Франциск написа невиждано писмо до католиците по света, призовавайки всеки от тях да спомага за изкореняването на явлението, съобщи Ройтерс.

В обръщението си папата още веднъж желае амнистия от името на Римокатолическата черква за греховете на свещениците педофили, показва ТАСС.
В писмото, адресирано до " Народа на Господ ", той дава обещание също, че няма да се пестят старания за преустановяване и попречване на похищенията и на прикриването им.

 Папа Франциск Guliver/Getty Images

" Осъзнахме, че тези рани в никакъв случай не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за премахване на тази просвета на гибелта ", декларира папата.-->

В посланието си Светият отец реагира и на огласеното преди дни следствие на прокуратурата в американския щат Пенсилвания, разкрило, че в течение на десетилетия над 300 свещеници са правили полови похищения против повече от 1000 деца и действията им са били прикривани от Църквата, отбелязва Франс прес.

Макар множеството от тези случаи да принадлежат на предишното, е ясно, че п осегателствата дълго време са били подценявани, за тях се е мълчало или са били крити, написа Франциск.

Папата не за първи път реагира на мъчителната тематика за педофилията и похищенията. В края на юли той одобри оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, упрекнат в полови похищения против малолетни . Няколко други висши прелати бяха принудени да подадат оставка за това, че са си затваряли очите за злоупотребите , като кардинал Роджър Махони от Лос Анджелис и кардинал Бърнард Ло от Бостън.

Представител на Ватикана сподели, че това е първият случай, когато папата написа до католиците по света - към 1,2 милиарда души - във връзка със половите похищения. Предишните му писма, свързани със абсурда, бяха адресирани до епископите и вярващите в обособени страни.
Църквата е изправена пред кавги за полови похищения в няколко страни, в това число Съединени американски щати, Чили и Австралия.

Писмото е оповестено през днешния ден на формалния уебсайт на Светия трон, дни преди посещаване на папата в Ирландия, която към момента се отърсва от последствията от скандал за полови похищения на свещеници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР