Изпратихме за пореден път първия учебен ден. С по-малко деца,

...
Изпратихме за пореден път първия учебен ден. С по-малко деца,
Коментари Харесай

Как го правят другите?

Изпратихме за следващ път първия образователен ден. С по-малко деца, даже и от предходната година, само че с повече благопожелания от водачи, редови политици или видни общественици. И Светият синод не не помни децата на " благото ни Отечество " с пожелания като по канон и в унисон с традициите.

Като споделих обичаи, се сещам по какъв начин някои неща с вършат в Европа. В Австрия да вземем за пример множеството частни учебни заведения, предостатъчно скъпи за нас, стартират образователната година с молебствия в католически, протестантски или православни черкви и наложително обличат учениците си в униформи, които като че ли са свалени от стилните сцени. В чантите на децата има речник по... австрийски език, където не се и загатва, че произходът е немски. А в учебниците им по история написа за земите в Северна Италия, които са били в състава на Австро-Унгария - само че няма и намек, че може да има искания към тях. А в България след оповестяването на независимостта на България през 1908 година до Втората международна война у нас се е учело за земите ни в етническите ни граници, като идеята ни не е била прикривана... По австрийското национално радио най-малко 80% от музиката е на немски, само че песните на австрийски създатели са преобладаващи. Някой да е чул британски песни по гръцкото, сръбското или италианското радио? У нас националното радио в последно време единствено добави малко мелодии на френски, другояче британският не слиза от ефир. До наскоро този език и в Австрия бе доминиращ в стратегиите на другите радиа. Но тази година във Виена родители споделят, че децата им в първите образователни дни имат задача да издирят във водещите вестници в страната употребявани постоянно британски думи, като посочат " австрийските " им заместители. И се оказва, че в страната на Моцарт job, live, business, drive together, come back, das casting и така нататък умерено може да бъдат лимитирани. Някой да се е заел да ги чисти от нашите уеб сайтове, медии или обществени мрежи?

Друг въпрос е за какво в австрийските общински учебни заведения уроците по музика, както и учебниците, са толкоз значими и подробни, че и консерваторията у нас би завидяла. Без значение, че преподавателят може да е китайка и да ви учи да свирите на флейта. Странни хора са ръководещите там, имат взор за бъдещето, което не е единствено в жанр оцеляване? Сигурно по тази причина всеки ден по другите ТВ-програми има и диспути за методите на адаптиране на " другите " към разпоредбите на австрийското общество. Няма по какъв начин другояче, тъй като отвън остарелия център на Виена мигранти от разнообразни народи и възрасти заливат градския превоз през целия ден. Предимно забрадени майки с по 2-3 деца. Обучават ги и стягат законите по метод, който и съхранява тяхното достолепие, и не провокира яд измежду австрийците, в противен случай. Иначе цяла Виена би се преместила в провинцията, където напорът на придошлите кой знае за какво към момента не се усеща. Европейски политики, с които Виена без доста звук се стреми да опази националните ползи.

А за нас е значимо, че в случай че за малко вдигнем очи от измислени и нелепи " шпионски " кавги, в случай че престанем благоразумно да " дърпаме мечката за лапата, до момента в който спи ", в случай че не се замеряме с кощунствени видеа или слова, може и да научим по какъв начин го вършат някои " на Запад ". На тях също им предстоят избори, само че не сочат непроменяемо Москва с пръст за " интервенция в изборния развой " и си вземат решение проблемите по този начин, както им повеляват традициите. Дали заобикалят глобите, против които постоянно се изричат? Ами, наясно са, че при бизнеса празно не се търпи, че политиката би трябвало да предизвиква бизнеса, а не да го принуждава да търпи загуби. И че когато си на граница, по-разумното е с едно око да гледаш на Изток, с другото - на Запад. Някои го и могат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР