изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и

...
изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева иска и за бащите платен отпуск

изпрати мнение до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от Комисията по труда и обществената политика по отношение на новия текст от Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ), който регламентира самостоятелно право на отпуск до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Омбудсманът акцентира, че с новия текст в КТ се вкарват условията на Директива 2019/1158/ЕС за възстановяване на опциите за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности. Директивата предизвиква страните членки да дават правото на наставнически отпуск на всички служащи, които имат наставнически отговорности в сходство с националните правни системи, без да основава ограничавания.
 Венелин Петков се изправя против Сашо Диков за нов шеф на Българска национална телевизия 15 юни 2022 | Бившият шеф на новините на бТВ Венелин Петков се изправя в конкуренция на още 7 знакови имена в българската...
Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че при по този начин препоръчаните текстове, без преходна наредба, която да уреди заварените случаи, бащите ще бъдат лишени от правото на избор във връзка с използването на отпуск от бащата (осиновителя) авансово, преди нормата да е влезнала в действие.

" Те ще изгубят правото си да преценят дали да се съгласят да им бъде трансфериран отпуск от страна на майката или не, предвид на новата опция да употребяват на лично съображение отпускът. При тази редакция на текста новата наредба ще бъде използвана единствено за родителите, които, преди влизането в действие на Закона, не са се възползвали от опцията за прекачване на отпуск от майката на бащата ", акцентира публичният бранител.

Ковачева предлага срокът на отпуска да бъде регламентиран в работни дни, които служащият и служителят ще могат да употребяват едновременно или на части, за което ще им се заплаща обезщетение.

Цялото мнение на омбудсмана може да се види.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР