Изпращането на българско оръжие за Украйна и обвързването му с

...
Изпращането на българско оръжие за Украйна и обвързването му с
Коментари Харесай

Дебатите за оръжията в НС: От счупване на евразийските окови до раждане на коалиция на войната

Изпращането на българско оръжие за Украйна и обвързването му с модернизирането на българската войска опълчи позициите в пленарната зала. Поканени бяха да участват и министрите на защитата и външните работи, които участваха и във вчерашното съвещание на комисиите по защита и външна политика. Вносителите на двете проекторешения от ГЕРБ и Демократична България опазиха предлагането си, а от Политическа партия и Движение за права и свободи оповестиха, че поддържат.

" Демократична България " ще продължи да поддържа Украйна, заявява от трибуната Атанас Славов. Той изрази подозрение дали въобще сме ремонтирали украинска военна техника, каквото решение одобри предходното 47-о Народно събрание.

" Много от нас изпитваха позор от мекушавата позиция на нашата страна, в този момент имаме късмет да се наредим до Европейски Съюз и НАТО и да оказваме онази военна и техническа помощ, от която Украйна се нуждае ", сподели депутатът от Демократична България. " Не знаем дали, в случай че дадем снаряди, те ще гръмнат, а гаубиците дали ще произведат изстрел ", усъмни се той в качеството на нашето оръжие.

Георг Георгиев изрази насладата на ГЕРБ, че с приемането на решението най-накрая Народно събрание " ще счупи евразийските окови " и ще показва " лицето на геополитически състезател, който се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции ". Той обаче не се съгласи депутата от Демократична България, че нашето въоръжение е негодно, като уточни, че Военно-промишленият ни комплекс произвеждаголям подбор качествена продукция. Той приветства евроатлантическия консенсус в пленарната зала и по думите му, той направил на пух и прахуляк опорката, че българското общество е срещу изпращането на оръжие за Киев. От решението през днешния ден щяло да си проличи " човешкото във всеки от нас " да се противопоставим на " това непровокирано безчовечие ", сподели той във връзка нахлуването на Русия в Украйна.

От " Възраждане " сложиха въпроса за неналичието на прелиминарен разбор на МО и Външно министерство, койюто е нужен преди да се лишим от нашето въоръжение. А от Българска социалистическа партия сложиха акцента върху отсъствието на спецслужбите по време на вземането на решението от двете парламентарни комисии, защото точно те би трябвало да изговорят риска за националната сигурност от това деяние на Народното събрание.

" Едва към 50 страни оказват военна помощ на Украйна, 3/4 не оказват такава. Евроатлантическата пасмина в Народно събрание се пробва да въвлече България в спора, като показва това като човешки евроатлантически полезности ", сподели Ангел Георгиев от " Възраждане ". " Светът в световен мащаб седи допустимо най-далеч от този спор. Ние сме свдетели по какъв начин неразумното евроталантическо болшинство в Народно събрание се пробва да въвлече България във войната ", установи той.

Даниел Лорер от Политическа партия опонира на депутата от " Възраждане " с послание към българите. " Бъдете спокойни, не участваме в спора. Така, както не вземат участие в него и 50-те други страни, към този момент дали въоръжение на Украйна. Ние заявяваме ясно, че България е заслужен съдружник, на който може да се разчита ", разгласи той.

Българска социалистическа партия назова цинично решението да обвържем помощта за Украйна с модернизацията на армията ни.

" Вярвам, че България може да работи за мира, а не за задълбочаване на спора. Днес се ражда една коалиция на войната, вие ерозирате обществото ", укори Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Това решение се взема от Народно заседание, което както се обрисува, ще си отиде по Коледа. Това е групова безнаказаност, в допълнение задълбочава разделянето в българското общество, което в огромното си болшинство не приема включването ни в спора ", съобщи зам.-председателят на Народното събрание от социалистическата партия. " Цинизъм - дано си изпратим старите оръжия, руснаци и украинци ще се избиват, ние ще получим ново въоръжение. Практично, с един патрон два заека! Не единствено че е цинично, само че е непоносимо ", възкликна Вигенин. И предизвести: " Това решение основава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция срещу тази помощ ".

" Издържано, работещо, прагматично и държавническо решение ", съобщи Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи, като акцентира, че неговата партия е за това да се търси мир и да се работи за модернизацията на българската войска.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР