Изпращаме още една изключително наситена политически година. 2022 г. остава

...
Изпращаме още една изключително наситена политически година. 2022 г. остава
Коментари Харесай

Новините на 2022 г.: Вот на недоверие, арести, избори - и политиката беше турбулентна


Изпращаме още една извънредно наситена политически година. 2022 година остава в историята с тъкмо 137 пленарни съвещания .

В търсене на новата формула на властта и ръководството депутатите постоянно бяха на разнообразни отзиви, а в постройката на Съединението станахме очевидци на батални подиуми и чухме всевъзможни съмнения - от коалиция на войната до коалиция на хартията.

Вот на съмнение, арести и политически борби - такава беше политическата 2022.

В навечерието на новата 2023 година, с цел да стане ясно има ли още бъдеще за 48-ия парламент или отиваме още веднъж на избори.

За България 2022 година беше политически потрес . Два Народното събрание – 47 и 48. Две държавни управления – постоянно и служебно, и едно –.

Започнахме януари с постоянна власт и четворна коалиция сред Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и „ ИТН “. Партньори, сред които доста бързо започнаха да прехвърчат искри. Първо – по тематиката Македония едни против други застанаха Политическа партия и Има Такъв Народ.



Последваха втора и трета точка на изкривяване – сред Българска социалистическа партия и Демократична България и за – още веднъж сред Политическа партия и Има Такъв Народ. В този спор спечелили нямаше. Нямаше и определен началник на Българска народна банка.

А обединението постепенно потегли към разногласието, който ѝ коства държавното управление – парите за пътища за ведомството на Гроздан Караджов от Има Такъв Народ. Така, след поредност от вътрешни произшествия, се стигна до неизбежното.



На този декор - връзките власт - съпротива също се нажежиха до алено , защото на 17 март полицията, дружно с пиарката му и някогашния финансов министър. На идващия ден Борисов беше освободен, само че точката на изкривяване на връзките на ГЕРБ и Политическа партия беше реалност.

Арестът беше разгласен за противозаконен от съда, а в духа на войната сред партиите, опозицията видя своя късмет за реванш. Първата крачка към разлюляване на властта беше свалянето на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, което провокира и митинг.


И втора крачка - по икономическата и финансова политика, който за пръв път в българската история съумя.

Това породи няколко последствия. и нови избори. България за следващ път влезе в акция, която не ни разочарова – нито като наличие, нито като изразни средства.

Междувременно служебната власт разгласи - газ няма, а страната ни е на ръба на енергийна рецесия.

На 2 октомври към този момент имаше нов първи политически индивид, а досегашният първи – Има Такъв Народ, даже не прекрачи прага на Народното събрание. Там депутатите.

В средата на октомври проработи 48-то Народно заседание. В него едни отсъстваха, а други влязоха за първи път, само че още от първия ден стана ясно, че ще работи мъчно, тъй като не съумя да откри консенсус даже за избора на собствен ръководител. Накрая доайенът Вежди Рашидов пое поста. И работата краткотрайно потръгна.

Скандали не липсваха и в този парламент - още веднъж за Украйна, още веднъж за самолетите F-16, за газа, за бюджета и за хартиената бюлетина, а в същото време на втори проект се завъртя рулетката с връчване на мандати. Опит първи – с професор Николай Габровски, само че несполучлив. Опит втори – с професор Николай Денков.

И до момента в който чакахме за кабинет, получихме непредвиден пестник в края на годината -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР