Изпращаме април много мокър. На повечето места е мината норма

...
Изпращаме април много мокър. На повечето места е мината норма
Коментари Харесай

Изпращаме мокър април, иде по-хладен май

Изпращаме април доста влажен. На множеството места е мината норма и половина, тук-там 2 правила. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Той уточни, че е било малко по-хладно с градус, градус и половина.

" Затвърждаваме концепцията, че зимата е по-топличка, а пролетта стартира по-хладна. Наистина над 200 метра има доста сняг ", сподели още климатологът.

Той разяснява и аномалиите и горещините на Пиренейския полуостров.

" България е в челото на един по-топъл въздушен фронт, въпреки че в четвъртък софиянци усещаха много хладно време. В Берлин, Прага и Варшава през днешния ден температурите ще са към 9 градуса, а в Мадрид в продължение на 10 дни се задържат на 29 градуса ", сподели още той.

" Не единствено през вчерашния ден, а в продължение на 10 дни, се задържат тези проблеми. В тази част е топло, до момента в който контрастът в Източна Европа е доста чувствителен. В София преваляванията стартират в събота и на 1-ви. Те няма да бъдат като до момента. Май месец е със междинни температури 16-17 градуса, това е последния пролетен месец ", сподели още климатологът.

За Пловдив времето през май ще е над 20 градуса в първите 14 дни, хубаво време в Бургас като се изключи събота. Няма да има основни превалявания. В Русе чакаме със мощното майско слънце да се постопли земната повърхнина и следобяд да се развива купесто-дъждовна облачност, предвижда климатологът.

" За Гергьовден не дръзвам да разясня, тъй като нещата са доста комплицирани ", сподели още той. Това захлаждане, което се чака към 4-5, което ще се отрази и на Гергьовден. По думите на специалиста би трябвало да се следи прогнозата, тъй като все още мненията са доста разнопосочни.

Американският модел планува повече превалявания май месец.

Май месец е най-валжният в България. Около 45-90 литра на кв. метър, в планините - 140. Европейците са с прогноза за превалявания малко по-малки от естественото.

Експертът уточни какви са прогнозите на двата модела за лятото.

Ако се огледа 6 месеца напред - американците дават повече дъжд юни, юли и август, а европейците - все по-малко дъжд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР