Изпотяването е нормална реакция на тялото при топлина: тя охлажда

...
Изпотяването е нормална реакция на тялото при топлина: тя охлажда
Коментари Харесай

Вижте какво може да означава проблемът с потенето

Изпотяването е естествена реакция на тялото при топлота: тя охлажда тялото и изхвърля токсините. Въпреки това, несъразмерната и със странна миризма пот кара човек да се усеща неловко и алармира, че нещо може да не е наред. Наистина е значимо да се открие повода за това, с цел да се предотвратят по-сериозни проблеми в бъдеще.

Ето 7 положения, които могат да провокират по-обилно потене:

1. Стрес

Прекаленото изпотяване може да бъде породено от стрес. Стресът и тревогата освен въздействат отрицателно на тялото, само че и се демонстрират под формата на пот. Този тип пот е и с спомагателна миризма, тъй като съдържа мазнини и протеини, смесени с бактерии на кожата.

2. Проблем с щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизмът е положение, при което щитовидната жлеза става хиперактивна и стартира да създава прекалено много тироиден хормон. Когато това се случи, процесите в тялото се форсират и измежду доста признаци може да се почувствате нервни и може да имате загуба на тегло, както и прекалено изпотяване.

3. Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Въпреки че несъразмерното изпотяване може да бъде породено от разнообразни неща, от време на време то може да бъде породено от хипогликемия, която е ниско равнище на кръвната захар. Такова изпотяване идва без значение от това какъв брой е топло. Заедно с това, човек с ниска кръвна захар също може да изпитва апетит, паника, замаяност и проблеми със зрението.

4. Хиперхидроза

Прекомерното изпотяване единствено на едно място върху тялото като врата, подмишниците, дланите или ходилата се назовава хиперхидроза. Тези области са наранени най-вече заради високата централизация на потни жлези. Това не е рисково за живота, само че е неприятно. Хиперхидрозата от време на време е последвана от дразнещи и мъчителни кожни проблеми и тревога. Ако забележите петна от пот на тениската си към мишниците си или в случай че дланите ви са постоянно влажни, по-добре е да се консултирате с доктор. За благополучие има средства, които могат да понижат признаците.

5. Странични резултати от медикаментите

Прекалено изпотяване може да бъде породено от лекарство, което приемате. Няма причина да се плашите - изпотяването е постоянно срещан непряк резултат на разнообразни медикаменти като антибиотици, медикаменти за кръвно налягане и други. Можете да намерите информация за страничните резултати в листовката на лекарството.

6. Менопауза

Ако усещате мощна топлота в гърдите ви, която стига до главата ви, съпроводена от несъразмерна пот, това се случва заради идна менопауза или перименопауза. Изпотяване, дисфункция на менструалния цикъл, мигрена, горещи талази и студени тръпки се случват вследствие на смяна на равнищата на естроген.

7. Излишни килограми

Затлъстяването е нарушаване, характеризиращо се с съществуването на огромно количество телесни мазнини. Генетиката, неактивността, нездравословната диета, питателните привички, някои медикаменти и неналичието на сън могат да причинят затлъстяване и да доведат до спомагателни здравословни проблеми. Затлъстяването предизвиква вторична хиперхидроза (хиперхидроза, която не е съществена причина, само че може да значи друго главно състояние) и прави живота неуместен.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР