Използването на телефонни устройства зад волана се разглежда като нещо

...
Използването на телефонни устройства зад волана се разглежда като нещо
Коментари Харесай

Край на безотговорното ползване на смартфони при шофиране?

„ Използването на телефонни устройства зад кормилото се преглежда като нещо занимателно. Време е да създадем по този начин, че да спре да е занимателно ”, споделя юрист

Разсейването с телефон по време на шофиране би трябвало да се преглежда като тежко нарушаване, счита юрист (източник: CCO Public Domain)

В доста страни по света към този момент е неразрешено да се приказва по телефона и да се чати по време на шофиране. Тази седмица обаче американският щат Невада влезе в новините, като разгласи, че обмисля по-крайна мярка – локалната власт ще разреши на полицията да ревизира дали участниците в автомобилни произшествия са говорили по телефоните си в моментите на пораждане на пътните произшествия. Смелият ход може да се окаже началото на „ нова епоха ” в боравенето с мобилни технологии зад кормилото.

Мярката, препоръчана от Невада, напълно закономерно провокира опасения по отношение на неприкосновеността на персоналния живот. Анонсът накара локалните депутати да слагат под въпрос практичността на технологията, въпреки да признават, че телефоните са основна опасност от разпръскване при шофиране.

Бъдещето на предлагането на Невада не е ясно. Подобна мярка, въведена през 2017 година в Ню Йорк, претърпя цялостен неуспех, напомня Асошиейтед Прес. Въпреки това локалните депутати я обмислят наново.

Представители на правоприлагащите органи настояват, че разсейването на водачите е фактор, който прекомерно постоянно остава недооценен. От друга страна, слабите наказания за говорене и чатене по време на шофиране не предизвикат водачите да поправят държанието си. Те не престават да си пишат текстови известия и да ровят из интернет, до момента в който карат кола.
още по тематиката
На всичкото от горната страна няма общоприета полицейска процедура, която да търси отговорност на тези водачи за породените пътнотранспортни катастрофи, за разлика от шофирането в нетрезво положение.

Ако предлагането на Невада бъде утвърдено, полицията ще може да употребява устройство, известно като „ тексталайзер ”, което се свързва с мобилния телефон и го сканира за потребителска интензивност – като да вземем за пример отваряне на екрана, позвъняване, отваряне на Фейсбук Messenger и други Технологията е създадена от израелската компания Cellebrite. Според компанията, технологията й няма достъп и не съхранява каквото и да е персонално наличие.

Технологията не е тествана в действителни условия. Тя не се употребява от правоприлагащи органи в която и да е друга страна по света. Ако предлагането на Невада бъде утвърдено, това ще е първото тестване на „ тексталайзера ” в действителни условия, споделя компанията.

Адвокатът Бен Либерман, който е изгубил 19-годишния си наследник в автомобилна злополука с присъединяване на лидер, пращал текстови известия по време на шофиране, е приел ролята на водач в акцията за въвеждане на „ тексталайзера ”. Юристът упорства законодателите в Невада да поддържат мярката. Той е безапелационен, че разсейването с телефон по време на шофиране би трябвало да се преглежда като тежко нарушаване и публичната настройка към това би трябвало да е безкомпромисна.

„ Когато бях дете, шофирането в нетрезво положение беше занимателно. Сега към този момент не е занимателно ”, споделя Либерман. „ Днес потреблението на телефонни устройства зад кормилото се преглежда като нещо занимателно. Време е да създадем по този начин, че да спре да е занимателно ”, безапелационен е той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР