Използването на сила и принуда с цел промяна на границите

...
Използването на сила и принуда с цел промяна на границите
Коментари Харесай

Европейският съвет: Използването на сила за промяна на границите няма място в XXI век |

Използването на мощ и насила за смяна на границите няма място през 21-и век. Това се показва в умозаключение на Европейския съвет по отношение на " непровокираната и неоправдана военна експанзия на Русия против Украйна ".

Лидерите на Европейски Съюз се събраха в четвъртък вечерта на изключителна среща на върха, в която се включи и министър председателят на България Кирил Петков. 

Ето цялостния текст на приетите заключенията на Европейския съвет:

1. Европейският съвет осъжда по допустимо най-категоричен метод непровокираната и неоправдана военна експанзия на Руската федерация против Украйна. Чрез своите противозаконни военни дейности Русия жестоко нарушава интернационалното право и правилата на Устава на Организация на обединените нации и подкопава европейската и международната сигурност и непоклатимост. Европейският съвет акцентира, че това включва правото на Украйна да избира личната си орис. Русия носи цялостна отговорност за този акт на експанзия и за всички опустошения и човешки жертви, които той ще аргументи. Тя ще дава отговор за своите дейности.

2. Европейският съвет упорства Русия да приключи неотложно своите военни дейности, абсолютно да изтегли всичките си сили и военно съоръжение от цялата територия на Украйна и да зачита в цялостна степен териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. Европейският съвет приканва Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да съблюдават интернационалното филантропично право и да прекратят своята дезинформационна акция и хакерски атаки.

3. Европейският съвет показва надълбоко страдание за трагичната загуба на човешки живот и породеното от съветската експанзия човешко страдалчество. Той показва взаимност с дамите, мъжете и децата, чийто живот е обиден от това нахлуване, за което няма и не може да съществува опрощение. Европейският съвет приканва Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да разрешат безвреден и безконтролен филантропичен достъп и помощ за всички нуждаещи се лица.

4. Освен това Европейският съвет изрично осъжда присъединяване на Беларус в тази експанзия против Украйна и приканва страната да се въздържа от сходни дейности и да съблюдава интернационалните си отговорности.
5. Европейски Съюз реагира бързо и уверено на признаването от страна на Русия на самопровъзгласените сепаратистки формирания в Украйна и развръщането на нейните въоръжени сили, като в отговор на това одобри ограничаващи ограничения. Днес Европейският съвет реализира единодушие по спомагателни ограничаващи ограничения, които ще провокират големи и тежки последствия за Русия поради нейните дейности, в тясно съдействие с нашите сътрудници и съдружници. Тези наказания обгръщат финансовия бранш, енергийния и транспортния бранш, изделията с двойна приложимост, както и контрола на износа и финансирането на износа, визовата политика, спомагателни вписвания на съветски жители и нови критерии за включване в листата. Съветът ще одобри неотложно предложенията, направени от Комисията и висшия представител.

6. Европейският съвет приканва за незабавно правене и приемане на още един пакет от наказания против лица и стопански наказания, който да обгръща и Беларус.

7. Европейският съвет акцентира още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. Той приканва всички страни да не признават двете самопровъзгласени сепаратистки формирания и да не им оказват подпомагане или да ги подкрепят по какъвто и да е метод.

8. Европейски Съюз е обединен в солидарността си с Украйна и ще продължи да поддържа Украйна и нейния народ дружно с интернационалните си сътрудници, в това число посредством спомагателна политическа, финансова, филантропична и логистична поддръжка и интернационална донорска конференция. След решението на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз от декември 2016 година Европейският съвет признава европейските желания и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране.

9. Европейският съвет твърдо има вяра, че потреблението на мощ и насила за смяна на границите няма място през 21-ви век. Напрежението и споровете следва да бъдат разрешавани извънредно посредством разговор и дипломация. Европейски Съюз ще продължи да си сътрудничи тясно със своите съседи и още веднъж декларира своята непоколебима поддръжка и ангажираност във връзка с суверенитета и териториалната целокупност на Грузия и на Република Молдова. Той ще продължи да поддържа тясна съгласуваност с сътрудниците и съдружниците си в границите на Организация на обединените нации, ОССЕ, НАТО и Г-7.

10. Европейският съвет приканва за продължение на работата по подготовката и готовността на всички нива и приканва Комисията по-специално да предложи изключителни ограничения, в това число във връзка с енергетиката.

11. Европейският съвет ще продължи да следи въпроса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР