Използването на нано-маркиране на горивата като мярка срещу нелегалната търговия

...
Използването на нано-маркиране на горивата като мярка срещу нелегалната търговия
Коментари Харесай

С нано-маркер от Сърбия борим контрабандата в горивата

Използването на нано-маркиране на горивата като мярка против незаконната търговия с горива изследва заместител - министърът на финансите Бойко Атанасов при посещаване в Сърбия на 26 и 27 юли.

В Сърбия е въведено нано-маркиране на горивата от февруари 2014 година Данните демонстрират, че резултатът от въвеждането на нано-технологията се показва в повишение на приходите от Данък добавена стойност и акцизи, като се е подобрило и качеството на горивата и е намалял вносът на тежки масла.

Себестойността на нано-маркера е 2,5 евро на 1000 литра, което прави половин стотинка на литър гориво. Ако се приложи нано-маркиране в България елементарно ще може да се ревизира дали за обещано гориво е заплатен данък, какво е качеството му, както и да се наблюдава произхода на горивата.

Водената от заместник-министър Атанасов българска делегация в Сърбия включваше и шефа на Агенция „ Митници " Георги Костов, изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова и специалисти. Те организираха срещи с министъра на стопанската система на Сърбия Александър Антич, с държавния секретар на сръбското Министерството на финансите Ненад Миялович и с специалисти от министерствата на финансите и на енергетиката. Като главната цел на срещите беше да се изследва опита на западната ни съседка с въведените ограничения за попречване незаконните продажба на горива и повишение на контрола на качеството им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР