Използването на мобилни устройства от страна пътници могат да бъдат

...
Използването на мобилни устройства от страна пътници могат да бъдат
Коментари Харесай

Включеният телефон все пак може да е опасен в самолет - поне при някои модели

Използването на мобилни устройства от страна пасажери могат да бъдат рискови за самолетите Boeing 737 и 777, написа Bloomberg.

Всъщност, всички радио сигнали могат да причинят щета, като за това се сигнализира в отчет, направен през 2014 година от Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

Оказва се, че повече от 1 300 самолета от посочените модели, които са регистрирани в Съединени американски щати, са били оборудвали с специфични екрани, намиращи се в пилотската кабина, които са уязвими от Wi-Fi, мобилни телефони и даже други извънчестотни устройства като метеорологичен радар.

Според отчета на службата уязвимите екрани са създадени от компанията Honeywell International Inc. Тези устройства би трябвало да бъдат сменени до 2019 година от авиационните компании.

Докладът установи и че евентуално към днешна дата има стотици самолети, оборудвани с рисковите екрани, които летят.

Boeing схваща за евентуалния проблем през 2012 година по време на тест, само че сходни забележки не е имало на самолети, съгласно представителя на компанията. Производителят Honeywell пък има информация единствено за 1 случай, при който в пилотската кабина на Boeing 737 на самолета изгасват всичките 6 екрана.

Засегнатите самолети Boeing 737 обаче, които участваха в две съдбовни произшествия в рамките единствено на 5 месеца, са представители на модел от последващо потомство - Boeing 737 Max. Те са оборудвани с екрани, създадени от компанията Rockwell Collins.

Считано от предходната година с решение на Конгреса потреблението на мобилни телефони за диалози в самолетите е неразрешено по време на полет, макар че през 2013 година авиационната администрация на Съединени американски щати изиска възбраните за приложимост на телефони да бъдат отстранени.

Самолетен режим

Към момента пасажери в някои от самолетните компании могат да употребяват опцията " самолетен режим ", която разрешава потреблението на Wi-Fi честоти. Според експерти обаче мобилните апарати работят на по-високи равнища на мощ, тъй като сигналите би трябвало да доближат до клетъчна кула на оператор, а освен до антена или рутер.

Потенциални произшествия

През месец септември 2018 година водачите на аероплан Boeing 737-700 виждат, че по време на полет някои от индикаторите на аероплан се изключват и разсейват. Впоследствие главният екран на машината губи сигнал. Тогава водачите вземат решение мигновено да подхващат кацане и не се стига до случай.

През месец януари 2017 година злополуката изглеждала доста близо, откакто по време на полет от Коста Рика внезапно изгаснали всички екрани и компютри за ръководство в пилотската кабина. В същото време самолетът се намирал над планински терен, което не разрешавало кацане. Ситуацията била овладяна водачите. Те обаче са безапелационни, че в случай че тази повреда се е случила по време на неприятни атмосферни условия или през нощта, е можело да се стигне до най-лошия сюжет. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР