Използването на лук за лечение на заболявания, свързани с бактерии,

...
Използването на лук за лечение на заболявания, свързани с бактерии,
Коментари Харесай

4 ползи за здравето от червения лук за намаляване на риска от рак

Използването на лук за лекуване на болести, свързани с бактерии, вируси, гъбички и хронични такива датира от египетските лечебни практики, регистрирани преди епохи. Червеният лук обаче заслужава особено внимание, тъй като е един от най-хубавите източници на хранителни субстанции, борещи се с рака.

Днес откривателите считат, че до 40% от раковите болести могат да се предотвратят единствено с смяна в питателните привички. Съединенията и питателните субстанции, намиращи се в аления лук, са свързани с понижаване на риска от развиване рак на простата, на стомаха и доста други типове рак.

Червеният лук е друг от другите сортове лук като сладкия лук и белия лук с по-мек усет. Освен аромата и цвета си аленият лук няма да ви накара да плачете, а също по този начин съдържат разнообразни съединения, които могат да потискат растежа на рака. Те са част от груповото семейство на цъфтящи растения, принадлежащи към фамилията на алиумите, известни с богатото си наличие в аминокиселини, съдържащи сяра. Това семейство зеленчуци е обширно проучено за неговата отбрана против дегенеративни болести като рак.

Полза за здравето № 1: Подобрява пътищата за детоксикация

Предполага се, че общият антиоксидантен профил на аления лук усилва интензивността на глутатион. Тези защитни системи защищават от рак, като инхибират възпалението, възвръщат увреждането на ДНК и тъканите, обезвреждат свободните радикали, отстраняват канцерогените от черния дроб и поддържат разнообразни пътища за детоксикация, които отстраняват токсините от тялото. Високото наличие на сяра в аления лук единствено поддържа естествената дарба на организма да детоксикира.

Сярата подтиква няколко противовъзпалителни процеса, които предизвикват заздравяването посредством използване на антиоксидантни защитни сили. Сярата е едно от най-хубавите хелатиращи сътрудници, които се свързват с тежки метали в кръвта и изхвърлят тези отрови от тялото. Сярата е от значително значение за здравето и активността на хормоните, ензимите, нервите и алените кръвни кафези.

Всяка интервенция в тези биологични процеси може да докара до струпване на канцерогени и до засилено инфектиране и увреждане на тъканите, които след това усилват рисковете за рак.

 понижаване риска от рак на гърдата

Лукът също е богат на кверцетин, мощен биофлавоноид. Кверцетинът оказва помощ за унищожаване на несъразмерните равнища на естроген от тялото. Този антиоксидант също подтиква функционалността на черния дроб за детоксикация на естроген и други канцерогенни сътрудници. Раковите кафези на матката, гърдата, яйчниците и простатата са свързани с съществуването на рецептори за свързване на естроген.

Кверцетинът също демонстрира структурни сходства с естрогена, което ги прави допустимо противораково лекуване за лекуване на ракови кафези на гърдата.

Полза за здравето №2: Повишава общия имунитет

Червеният лук съдържа стимулиращи здравето съединения, които усъвършенстват цялостния ви имунен отговор. И питателните съединения, открити в аления лук, работят върху организма, употребявайки антибактериални, противогъбични и антивирусни резултати, с цел да понижат тежестта върху имунната система. Съдържанието на флавоноиди, което способства за тези химиопревантивни свойства, е по-високо в аления лук, в сравнение с в белите или жълтите членове на фамилията. Алицинът е антиоксидантно съединяване, несметно съсредоточено в аления лук.

Алицинът е ефикасен за заличаване на патогени, които отслабват имунния отговор и подкрепят развиването на рака. Той се бори с гъбички, бактерии и вируси. Поради тези аргументи аленият лук е потребна карминативна билка, която ускорява храносмилателната функционалност и усъвършенства несъответствията в микрофлората на червата.

Наред с подобряването на естествените качества за детоксикация, кверцетинът също има огромно въздействие върху намаляването на възпалението. Кверцетинът е толкоз мощно противовъзпалително средство, че добавките на това съединяване се оферират на пазара за възстановяване на възпалителния отговор на имунната клетка, обвързван с освобождението на хистамин.

Полза за здравето № 3: Регулира равнищата на захарта

 Червен лук и риба

Едно от преимуществата на потреблението на червен лук вместо жълт или бял се дължи на ниския гликемичен показател. Червеният лук има гликемичен показател (GI) 10 по скалата от 0 до 100. Това значи, че аленият лук по-бавно освобождава сила, което покачва равнищата на кръвната захар. Ядене на храни, които не покачват кръвната глюкоза, в случай че е потребно за попречване на развиването на диабет вид 2.

Нарушеният глюкозен метаболизъм е един прочут принос за развиването на рак. Поддържането на постоянни равнища на инсулин е от решаващо значение за попречване на физиологични процеси, които могат да допринесат за рак. Ниският GI на аления лук е обвързван с намаление на кръвното налягане, увеличение на притока на кръв, инхибиране на атеросклерозата (втвърдяване на артериите), а също по този начин подкрепя регулирането на образуването на мастни кафези. Тези изгоди за здравето доста понижават риска от рак, тъй като са свързани с възстановяване на метаболизма. Това въздейства на хормоналната функционалност и здравето на репродуктивните органи. Всичко това в композиция с противовъзпалителните свойства на кверцетина разрешават на аления лук да помогне за обезвреждане на свободните радикали, които способстват за увреждане на ДНК, анормална интензивност на клетките и напредък на рака.

Полза за здравето № 4: Потиска растежа и развиването на раковите кафези

Високите равнища на кверцетин в аления лук получиха заслугата в някои изследвания за отбрана против рак на ларинкса и стомаха, както и репродуктивни ракови болести.

Предпазва от мутантна интензивност p53

 Салата с червен лук Снимка: Зорица

Антоцианините са естествено съединяване, което придава на аления лук техния червен колорит виолетов цвят. Антоцианините работят като мощно антиоксидантно оръжие в битката против мутантния ген, наименуван p53, който предизвиква оксидативен стрес и е обвързван с растежа на тумора. Антоцианините в аления лук естествено инхибират разрушаването, което анормално функциониращият ген p53 може да аргументи върху клетките и тъканите. Пигментиращите съединения в антоцианините също са частично виновни за защитните резултати, които аленият лук упражнява против растежа на тумора. Антоцианините потискат способността на раковите кафези да мигрират и образуват тумори, като инхибират ангиогенезата. Ангиогенезата е разрастването на нови кръвоносни съдове, които са ракови кафези. Чрез инхибиране на ангиогенезата раковите кафези не могат да образуват тумори или да се популяризират в нови области на тялото. Супер хранителният кверцетин още веднъж разкрива своя мощен антиоксидантен капацитет.

Кверцетинът е толкоз ефикасен при филтриране на свободните радикали, че има способността да предотвратява растежа на туморните кафези.

Правилно обработка на червен лук

Както при доста храни, има трикове за готвене на червен лук, с цел да получите най-големите изгоди за здравето. Ето няколко съвета, които можете да употребявате, с цел да гарантирате, че получавате най-голямо количество хранителни субстанции от аления лук в кухнята.

- По-голямата част от наличието на антоцианин е в алената кожа на лука. Избягвайте да белите лука и да хвърляте тези елементи, които се борят с рака;

- Алициновото съединяване в лука се отделя единствено когато лукът е нарязан или натрошен. Подобно на чесъна, е потребно да се задейства алициновото съединяване, като се нарязва лук няколко минути, преди да го добавите към рецептите;

- Топлината разгражда доста от антиоксидантите в аления лук. Помислете да готвите червен лук на слаб огън и избягвайте високи температури, с цел да ограничите загубата на хранителни субстанции.

Правилно ядене на аления лук за повече изгоди

 Салата с червен лук и цвекло

Как ще включите аления лук в диетата си, с цел да намалите риска от рак? Ето лист на методите, по които можете да добавяте червен лук към диетата си всеки ден:

- Добавете към чили предписания или използвайте като гарнитура;

- Нарежете тънко на салати;

- Комбинирайте в домашно приготвени мариновани зеленчуци;

- Добавете червен лук през последните 2 часа, в който костен бульон къкри;

- Смесете аления лук с обичайния жълт лук във френска лучена супа;

- Пригответе студени супи като Гаспачо;

- Леко соте или печен и използвайте в смесени зеленчуци за бургери или в ястия с киноа;

- Нарязвате на салати с пилешко и риба звук или приготвяте домашна салса;

- Смесете суровия червен лук в Гуакамоле или в други сосове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР