Използването на керамични съдове за готвене, макар и нашумяло и

...
Използването на керамични съдове за готвене, макар и нашумяло и
Коментари Харесай

Особености при готвенето с керамични съдове

Използването на керамични съдове за готвене, въпреки и нашумяло и съвременно напоследък, не е някаква оригиналност. Керамични съдове се употребявани от дълбоки времена. В сходни съдове се е приготвяла храна в античната Римска империя, Китай и Гърция. Керамични съдове са откривани при разкопки и у нас.

Смело може да се съобщи, че тези съдове постоянно са намирали място в шкафа с домашен тенджери и принадлежности. Просто понякога са били измествани от нова, съвременна за момента посуда.

Изполването им и до през днешния ден се дължи на редица техни преимущества. В тях изцяло се резервират соковете и ароматите на продуктите.

Глината, от която се създават, е естествен материал и не съдържа никакви химикали и отровни примеси. Ястията се готвят постепенно, употребява се извънредно малко лой, вследствие на което те стават по-вкусни, месото е по-крехко и сочно. Това прави готвенето потребно и здравословно.

Друго тяхно преимущество е, че се почистват доста елементарно, храната в тях не залепва и не загаря. Могат да се почистят единствено с забрадка или домакинска хартия. Керамичните съдове може самоуверено да се каже, че на процедура са безконечни. Те не се захабяват и няма заплаха покритието им да падне.

При потреблението на керамични съдове има някои особености. Основното при тях е, че се поставят постоянно в студена фурна, както е при глинените съдове и стоплянето им би трябвало да е постепенно.

Материалът, от който се създават е с доста порьозна конструкция и задържа в себе си всевъзможни течности, по тази причина може да се получи разбъркване на ароматите на ястията, готвени едно след друго. По тази причина не е удачно потреблението на препарати за разчистване на керамични съдове. Друг минус е, че са тежки и чупливи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР