Използването на излъчващи светлина електронни устройства, като компютри, лаптопи и

...
Използването на излъчващи светлина електронни устройства, като компютри, лаптопи и
Коментари Харесай

Ползването на мобилни устройства преди лягане пречи на съня

Използването на излъчващи светлина електронни устройства, като компютри, преносими компютри и таблети, може да повлияе отрицателно върху бързината на заспиването, сочат резултатите от проучване, представени от Лайф.
Прекомерното потребление на компютри и таблети във вечерните часове води до разстройства в съня и нарушавания на циркадния темп.
Учени направили опит с доброволци на възраст сред 22 и 28 години, на които било препоръчано да прекарат по 5 вечери пред компютърния екран и в четене на книги, вестници или други печатни издания. Ползвалите компютри участници уверили, че заспивали с половин час по-късно от нормално. Освен това се оплакали от унесеност и загуба на централизация заран и от прекомерна жизненост във вечерните часове, съобщи Българска телеграфна агенция.
Учените изяснили също, че използването на въпросните устройства потиска производството на хормона мелатонин, който дава отговор за интервалите на сън и бодърстване.
"Получените резултати демонстрират, че излъчващите светлина електронни устройства имат биологичен резултат ", означи доктор Джийн Дъфи от болничното заведение "Бригам енд уиминс " в Бостън и Харвардския медицински институт.
Резултатите от проучването са оповестени във Physiological Reports.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР