Използването на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да

...
Използването на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да
Коментари Харесай

Клинични изпитания на изкуствена матка за недоносени деца може да започнат в 2024 г.

Използването на изкуствена матка за прибързано родени деца може да стартира още тази година, откакто 300 тествания с агнета бяха сполучливи, заяви в. " Дейли мейл ".

Създателите на изкуствената матка се надяват да получат позволение за тествания при хора. Тя би помогнала на бебета, родени преди 28-ата седмица, добавя Българска телеграфна агенция.

Екип от Детската болница във Филаделфия сполучливо тества изкуствената матка с недоносени агнета, като откри, че животните " отварят очи, стават по-активни, имат очевидно естествени дихателни и гълтателни придвижвания ", до момента в който са в нея.

Основната причина, заради която половината от недоносените бебета не оцеляват, е, че белите им дробове не са изцяло развити заради преждевременното раждане и те мъчно минават от дишане в околоплодната течност към дишане на въздух.

Екипът организира 300 сполучливи теста, като открива, че животните имат обикновено развиване на мозъка и устойчиво хранене, като че ли се хранят от майка си.

Американското ръководство по питателните артикули и медикаментите се е срещнало с специалисти, с цел да разиска идващите стъпки за въвеждане на изкуствената матка, наречена EXTEND, с изпитвания върху хора. Очаква се да разгласи решението си тази година.

Изкуствената матка работи, като пъпната шнур на плода се свързва с уред, който насища кръвта с О2 и я насочва към торба с течност, имитирайки утробата и позволявайки на бебето да диша и да гълтам амниотична течност, както е при развиването му в матката.

Емили Партридж и нейният екип в болничното заведение употребяват агнета, защото по-голямата част от знанията за развиването на човешкия ембрион са получени от тези животни, в това число за кръвообращението на плода и стадиите от развиването му.

Използваните агнета да родени сред 106-ия и 113-ия ден - биологичен еквивалент на 23-24 седмичен човешки ембрион. Гестационният интервал при овцете е 152 дни.

Изследванията на черния дроб и мозъчния напредък на агнетата в изкуствената матка са били позитивни.

" Животните демонстрираха обикновено или засилено придвижване, цикли на сън и будуване, дишане и преглъщане и наподобява се усещаха комфортно и не в стрес ", обясниха учените.

Алън Флейк, един от разработчиците на изкуствената матка, посочи, че тя не е предопределена да размени изцяло бременността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР