Използването на хирургични маски за предпазване от инфекция е популярно

...
Използването на хирургични маски за предпазване от инфекция е популярно
Коментари Харесай

Обикновената маска като защита от грип и вирус - експертните мнения са различни

Използването на хирургични маски за предотвратяване от зараза е известно в доста страни по света, най-много в Китай по време на сегашната зараза от ковид, където те също се носят за отбрана от мръсния въздух.
Вирусолозите, обаче, са скептично настроени към тяхната успеваемост против вирусите, пренасяни по въздуха.
Все отново има някои доказателства, които допускат, че маските могат да оказват помощ за попречване на предаването на вирусите по въздушно-капков път.
Хирургическите маски са въведени за първи път в лечебните заведения в края на XVIII-ти век, само че навлизат необятно в приложимост след експлоадирането на испанския грип през 1919 година, който умъртви над 50 милиона души.
Д-р Дейвид Карингтън, от университета в Сейнт Джордж в Лондон, сподели пред BBC, че " елементарните хирургически маски не са ефикасна отбрана против вируси или бактерии, пренасяни във въздуха ", тъй че множеството вируси се предават, тъй като маските нямат въздушен филтър и оставят очите изложени. Но те биха могли да оказват помощ за намаление на риска от заразяване с вирус посредством " пръскането " от кихане или кашлица и да обезпечат някаква отбрана против предаване от ръката до устата. Проучване от 2016 година от Нов Южен Уелс сподели, че хората допират лицата си към 23 пъти в час.
Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология в Университета в Нотингам, разяснява: " В едно добре следено изследване в болнична конюнктура маската за лице беше толкоз добра за попречване на грипна зараза, колкото тази, снабдена с респиратор ".
" Въпреки това, когато преминете към изследвания, разглеждащи тяхната успеваемост в извънболнична среда, данните са по-малко безапелационни - рисковано е да носите маската за продължителни интервали от време ", добави проф. Бол.
Д-р Конър Бамфорд от Института за пробна медицина " Уелком-Волфсън " от Университета на Кралица Белфаст, съобщи, че " използването на елементарни хигиенични ограничения " е доста по-ефективно. " Покриването на устата, до момента в който кихате, честото измиване на ръцете и наложителното дезинфекциране на ръцете преди хранене, биха могли да оказват помощ за ограничение на риска от заразяване с респираторен вирус ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР