Използването на евро валутата в световен мащаб се увеличи от

...
Използването на евро валутата в световен мащаб се увеличи от
Коментари Харесай

Политиките на САЩ засилват еврото на световните пазари, отчитат от ЕЦБ

Използването на евро валутата в международен мащаб се усили от рекордно ниските равнища през предходната година. Като един от факторите е пренебрегването на щатския $ поради нестабилните американски политики и терзанията от повдигането на главните лихви на Съединени американски щати.

Това заяви Европейската централна банка (ЕЦБ), представена от " Ройтерс ".

Търсенето на еврото, втората най-използвана валута в света след $, падна до исторически равнища през последното десетилетие. Но смяната приказва за безпокойствие от политиките на Съединени американски щати и растящо доверие по отношение на бъдещето на еврозоната, която оцеля при най-голямото си тестване по време на дълговата рецесия.

Делът на еврото в световните запаси в непозната валута, издаването на задължения и депозити и непогасени заеми се усили, разгласи ЕЦБ.

" Предимно диверсификация от $, от което печели еврото ", разгласи Беноа Кьоре, член на Управителния съвет на ЕЦБ, при представянето на отчета. Той добави, че забележимият прогрес в промените и растящите вероятности в периферията на блока ускоряват търсенето на еврото.

В световните запаси в непозната валута делът на еврото се е нараснал с 1,2 процентни пункта до 20,7%. Въпреки че е надалеч зад $ (61,7%), това е историческо дъно за щатската валута.

Европейската комисия си сложи за цел да ускори международната роля на еврото.

Делът на еврото при издаването на дълг в непозната валута се е нараснал с 2,5% до 22,7 на 100, при световните заеми с 0,8% до 19,3%, а при ежедневната търговия на задгранична валута с 0,7 на 100 до 37,7%, означават от ЕЦБ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР