Използването на буквата X датира от древността. Римляните включили X

...
Използването на буквата X датира от древността. Римляните включили X
Коментари Харесай

Загадките на X: От знак на злото до символ на любовта

Използването на буквата X датира от древността. Римляните присъединили X в латинската писменост и по-късно тя станала знак на християнството. Днес, към момента мистериозен и абсурден, признакът X значение в доста области - от науката и астрологията до секса и духовността. По създание обаче X съставлява нещо незнайното.

И по този начин, какви са очарователните секрети, които буквата X крие?

Факторът Х

С ребрандирането на Twitter Илън Мъск се отхвърли от емблематичното лого на синята птица на компанията в интерес на доста по-зловещото X. „ Twitter беше добит от X Corp както с цел да подсигурява свободата на словото, по този начин и като ускорител за X, приложението за всичко “, обясни технологичният магнат.

Очарованието на X

Илон Мъск от дълго време е удивен от буквата X - SpaceX и Model X, един от най-ранните модели на компанията за електрически коли Tesla, и неговото приложение за изкуствен интелект xAI. Нещата стигнаха и още по-далеч, когато синът му с музиканта Граймс, е с прякор X!

Произход на буквата X

Буквата X се появила като част от финикийската писменост към 1050 година пр.н.е. Известна като samekh и с форма, наподобяваща риба, буквата по-късно е възприета и приспособена от други култури.

Гръцка писменост

От финикийската X се родила гръцката xi, 14-тата писмен знак в гръцката писменост и забавното е, че е друга от буквата X, известна като chi - 22-рата писмен знак.

Латинска писменост

Римляните, на собствен ред, взели гръцкото chi и присъединили буквата в личната си писменост. От там получаваме буквата X, 24-та писмен знак от латинската писменост.

X = 10

След като основали своята писменост, римляните проектирали и своя цифрова система, употребявайки комбинации от латински букви. Числото 10 се изписва по този начин - X.

X като знак на духовността

Мястото, където Христос е разпнат е маркирано с X. Буквата от време на време се отнася и за самия Христос.

Значението на Коледа (Xmas)

Xmas е неофициална стенограма за Коледа. Буквата X е минала през църковната история като знак на името на Христос, а „ mas “ в Xmas идва от староанглийската дума за маса - mæsse – по време на църковна работа.

X като знак на злото

Буквата X може да символизира обаче и злото и гибелта. Веселият Роджър е изобразяван като череп с кръстосани зад него кости. Често се свързва с пиратството.

Отровно вещество

Черепът и кръстосаните кости също са признака употребен, с цел да се отбелязя съществуването на отровен химикал. Обикновено се слага на оранжев декор.

X като знак на смелост и заплаха

Склонността на американските военни да слагат X на своите секретни самолети, като северноамериканския X-15, показва потреблението на буквата като знак на смелост и храброст. Всъщност в космонавтиката признакът X значи пробно или особено проучване.

X-спортове

X-спортовете или рисковите спортове значат рискови, високорискови занимания, като свободно соло катерене и хвърчене с летателен костюм.

Х в математиката

В алгебрата x-променливата е най-често употребяваната променлива за обозначаване на незнайни.

Х като знак на незнайното

Буквата X се употребява, с цел да се покаже, че нещо е мистериозно или незнайно и би трябвало да бъде намерено или разгадано. Култовият ефирен сериал „ Досиетата Х “ кара Мълдър и Скъли непрекъснато да се пробват да схванат къде се крие истината.

Рентгеновите фотоси (X-ray)

Когато физикът Вилхелм Рьонтген разкрил нова форма на радиация през 1890 година, нарекъл откритието си рентгенови лъчи (X-rays). Той се позовал на потреблението на X в алгебрата и връзката му с незнайното. Той просто не знаел по какъв начин другояче да ги назова!

Х като знак на познатото

Парадоксално, само че буквата X се употребява и за показване на известното, за отбелязване на съответно място на картата да вземем за пример. Мислете, че " X маркира мястото. "

Определяне на съответно място

X може да се употребява също, с цел да се значи точното място, на което да застане или седне да вземем за пример артист на сцената или за маркиране на мястото, на което да се слагат мебели.

X като утвърдително

X е обичайният знак, употребен при отбелязване на изборна бюлетина. Използва се и за маркиране при отговаряне на въпросници с голям брой благоприятни условия за избор.

X за означаване на неточност и отменяне

Буквата X, изключително когато е написана с алено мастило, се употребява и за обозначаване на неточност или неверен отговор, доста постоянно върху изпитна работа или нещо сходно.

„ Бившият “ във връзките (The " ex " )

Символично, буквата X постоянно е съкратена версия на по-дълъг префикс „ ex “, употребен за изложение на разлъка или някогашна връзка. Може би някогашен брачен партньор или някогашен сътрудник и други сходни.

X като целувка

В по-щастлива светлина XOXO значи „ обятия и целувки “. X символизира целувка, до момента в който O прегръдка.

X в пола

Х-хромозомата е една от двете полови хромозоми, които вземат участие в определянето на пола. Жените имат две X хромозоми в клетките си, до момента в който мъжете имат една X и една Y.

X в името

В нумерологията, в случай че първата писмен знак от първото ви име стартира с X, да вземем за пример Xavier или Xana, вие сте уравновесен, прелъстителен и прелъстителен като персона. Числената стойност на X е 6, тъй че хората с X в имената си също са склонни да бъдат изобретателни, спокойни и потребни.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР