Използването на Bitcoin в противозаконни онлайн пазарни ниши, предлагащи всичко

...
Използването на Bitcoin в противозаконни онлайн пазарни ниши, предлагащи всичко
Коментари Харесай

Престъпният свят ще похарчи 1 млрд. долара в тъмната мрежа

Използването на Bitcoin в незаконни онлайн пазарни ниши, предлагащи всичко - от опиати до детско порно, е напът да доближи рекордните 1 милиарда щ. $ през тази година, по сметки на Chainalysis. Макар че делът на транзакциите в Bitcoin, предопределени за противозаконни покупки понижава, цифрови монети за близо 515 млн. щ. $ към този момент са изхарчени от началото на годината за така наречен "тъмна мрежа ", по данни на компанията, която оказва помощ на компании от бранша на виртуалните пари (като да вземем за пример тържищата за криптовалути) да проверяват и предотвратяват престъпни покупко-продажби. Разходите в Bitcoin в "подземния свят ", регистрирани в щатски долари, са нараствали последователно - от едвам 250 млн. щ. $ през 2014-а до върховите 872 млн. щ. $ през 2017-а и са намалели през предходната година поради трагичния срив на цените на цифровите монети.

Констатациите на Chainalysis са следващото увещание за регулаторните опасности, свързани с цифровите валути - обичаното средство за разплащане на незаконните среди, опитващи се да останат анонимни. През предишния месец FATF (Finanсial Action Task Force) - основаната от Г-7 през 1989-а в Париж междуправителствена организация за битка с прането на пари и финансирането на терористи - стартира да постанова прецизни ограничения на крипто-борсите и на попечителите на виртуални монети за опознаване на клиентите им. Също през юни вропейската полицейска работа Европол се срещна с представители на компании от този отрасъл, с цел да ги запознае с най-хубавите практики за откриване на закононарушения, свързани с крипто-валутите.

От всички незаконни онлайн пазарни играчи Hydra е най-големият, по данни на Chainalysis, която изследва транзакциите, употребяващи технологията blockchain на Bitcoin, с цел да разбере какъв брой пари са изхарчени на тези уеб сайтове. Наркотиците са най-популярната категория от продаваните на тях артикули, само че търсенето на детско порно и на открадната информация за кретини карти също е високо. Bitcoin е най-популярната криптовалута, одобрявана за разплащания на тези пазари, следвана от Monero, осведоми още Chainalysis.

Въпреки че растежът на разноските за противозаконни покупко-продажби в Bitcoin в номинално изражение е обезпокоителен, позитивният миг е, че делът на тези транзакции понижава. Незаконните интервенции са били под 1% от всичките покупко-продажби в Bitcoin от началото на годината - много под записаните 7% през 2012-а, показват специалистите на Chainalysis.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР