Използване на RFID пръстена за отключване на електронната брава на

...
Използване на RFID пръстена за отключване на електронната брава на
Коментари Харесай

RFID пръстен прави ненужни картите, кеша, ключовете


Използване на RFID пръстена за отключване на електронната ключалка на вратата
(снимка: Fraunhofer IGCV)

Почти няма човек, който да не познава тази обстановка: приближаваш се до дома си с ръце, цялостни с чанти и торби с покупки, и нямаш свободни ръце, с които да бръкнеш да си извадиш ключовете. Е, в случай че можеше да доближите вратата и тя да се отвори сама…

Точно това може да стане допустимо с помощта на пробен нов RFID пръстен, в случай че влезе в произвеждане. Той носи в себе си дребен чип, който може да направи ненужни и ключовете, и картата за заплащане, и парите в брой, и картата за градския превоз.

Металният пръстен се от учени от немския Институт за технологии за леене, композитни материали и обработка „ Фраунхофер ” като част от по-голям план на име Kinematam. Пръстенът съдържа въздържан RFID чип. Той не се нуждае от батерия, тъй като се задейства безжично от електромагнитен подтик от външното устройство за четене. Чипът предава посредством радиосигнал към външното устройство данни, нужни за идентификацията.
още по тематиката
Основното тяло на пръстена се печата по 3D технология, която употребява лазерен лъч за селективно размразяване на железен прахуляк. Тъй като този прахуляк се топи по авансово заложен модел, металните частици се сливат, изграждайки пръстена като повсеместен корав пласт.

По време на процеса вътре в пръстена се оставя празнина. Преди да завърши заданието за щемпел процесът стопира за миг, с цел да разреши на роботизирано рамо да вмъкне RFID чипа в кухината. След това процесът на щемпел се възобновява. Така чипът бива запечатан вътре в пръстена и остава капсулован.

Въпреки че материали като метала могат да съставляват преграда за RFID сигналите, пластът в горната част на чипа на пръстена е с дебелина единствено 1 милиметър, тъй че изборът на материал не е огромен проблем.

Смарт пръстенът с вградена електроника е напълно малко по-голям от елементарен пръстен
(снимка: Fraunhofer IGCV)

Освен това чипът предава данните с по-ниска от естествената периодичност от 125 килохерца, което му разрешава да минава през метала по-добре, в сравнение с би било допустимо при по-голяма периодичност. Нещо повече, стените на кухината са проектирани да отразяват радиовълните на чипа на открито, през метала.

Надеждата на откривателите е, че сходни смарт-пръстени в последна сметка могат да бъдат употребявани за задания като отключване на порти, заплащане на покупки или даже предаване на жизненоважна здравна информация на медиците от незабавните служби.

Технологията може да се употребява и за произвеждане на „ интелигентни ” устройства, разнообразни от пръстени, като да вземем за пример железни машинни елементи, които предават данни за своите експлоатационни параметри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР