Използва оптичен материал от следващо поколение на база перовскитНаучно изследване

...
Използва оптичен материал от следващо поколение на база перовскитНаучно изследване
Коментари Харесай

Нова технология за светодиоди обещава кристална картина

Използва оптичен материал от последващо потомство на база перовскит

Научно проучване показа семпла техника за добиване на трите съществени цвята от перовскит

Учени изобретиха способ за семпло произвеждане на пълноцветни перовскитни светодиоди. Оптичен материал от последващо потомство, основан на наночастици перовскит, може да реализира ярки и наситени цветове даже при доста огромни екрани.

Благодарение на високата си непорочност на цветовете и ниската си цена, технологията към този момент се радва на голям интерес от страна на промишлеността, написа GreenTech.bg. Неотдавнашно проучване с присъединяване на учени от UNIST показа една семпла техника за добиване на трите съществени цвята (червен, наследник, зелен) от този материал.

В проучването екипът е въвел една „ елементарна техника “, която свободно управлява спектрите на лъчение на светлина посредством контролиране на анионните халогениди в перовскита, изяснява професор Ийн Юнг Ким от Школата по енергиен и химически инженеринг в UNIST.

Ключът към триумфа е да се настроят анионните халогениди, като се разтварят в разтворители, с цел да се реализиран червени, сини и зелени светлини. Прилагането на тази техника към светодиодите може да докара до кристално качество на картината.
още по тематиката
Перовскитът е полупроводников материал със специфична конструкция, съдържащ железни и халогенни детайли. Той се смята за претендент за главен материал за последващо потомство слънчеви кафези, тъй като има висока фотоелектрична успеваемост – за превръщане на слънчевата светлина в електричество.

Този материал обаче притегля вниманието на учените и като средство за лъчение на светлина, заради своята висока светлинна успеваемост. Наночастиците от перовскит излъчват разнообразни цветове според от вътрешния халогенен детайл. Той излъчва алено, когато е богат на йод, зелено, когато е богат на бром, и синьо, когато е богат на хлор.

Както постоянно има едно „ само че “. Перовскитът е мощно сензитивен, което затруднява стабилната смяна на детайлите. Сега професор Ким е създал семпла техника за заменяне на избрани детайли посредством развой на разтваряне. Методът включва заменяне на детайлите посредством потребление избран разтворител и химически добавки.

„ В проучването добавихме неполярен разтворител, съдържащ йод (I), бром (Br) и хлор (Cl) в разтвор с перовскитни наночастици “, споделя Юнг Джин Юън от Комбинираната стратегия за енергиен инженеринг, съавтор на проучването. „ След като реакцията се реализира, детайлите, смесени в неполярния разтворител, сменят мястото си с детайли в истинския перовскит, което провокира промени в луминисценцията “.

Химическата добавка служи за обособяване на халогенния детайл, присъстващ в неполярния разтворител. В резултат на това, количеството на халогенния детайл в разтвора се усилва и с течение на времето се заменя с халогенния детайл в стандартния перовскит.

Цветът на излъчването се дефинира от броя на детайлите в перовскита. Изследователите са създали светодиоди с червени, сини и зелени цветове, употребявайки перовскитните наночастици, създадени по тази технология.

„ Той е постоянен, в съпоставяне със съществуващата технология за смяна на детайлите в твърдия перовскит. Може да се ползва друго, с цел да се промени композицията на детайлите в перовскитния материал, “ изясни Ким Ки-Хуан, професор по научни проучвания в Катедрата по енергетика и химическо инженерство.

„ С нашия обикновен способ ние получихме луминисценция, покриваща целия забележим набор от 400 до 700 нанометра “, споделя проф. Ким. „ Освен това бяха сполучливо създадени RGB LED устройства с наситени и ярки цветове – употребявайки анионообменните нанокристали “, добавя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР