Изплувалият вчера миноподобен обект на брега на морето в Поморие

...
Изплувалият вчера миноподобен обект на брега на морето в Поморие
Коментари Харесай

Командирът на ВМС: Изплувалият миноподобен обект на плажа в Поморие е напълно безопасен

Изплувалият през вчерашния ден миноподобен обект на брега на морето в Поморие е изцяло безвреден. Става въпрос за стартови мотор за противовъздушна ракета на комплекс Панцир-2. На мястото е изпратен екип, който е прибрал боеприпаса. До този миг сме намирали два такива обекта, както и няколко разнообразни модификации на сходни стартови мотори от други ракети. Те не съставляват заплаха, нямат взривно вещество.

Това сподели пред публицисти на борда на фрегата " Верни " командирът на Военноморските сили (ВМС) у нас контраадмирал Кирил Михайлов, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че тези обекти са резултат от военните дейности, които се водят на територията на Украйна.

Контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че до момента са осъществени инспекции по 30 сигнала в Черно море.

" За благополучие единствено един от тях беше същински. Това обаче не понижава заплахата от мини в Черно море, защото такива са употребявани и при неприятно време и има заплаха някои от тях да се скъсат от помпената верига, само че не бих споделил, че има заплаха за хората, които плажуват на брега ", уточни той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сподели, че се прави всичко допустимо да се обезпечи естествената икономическа и туристическа активност в рамките на нашите териториални води и икономическата ни зона.

Днес министърът на защитата Драгомир Заков, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморски сили контрадмирал Кирил Михайлов гледаха интервенции от Националното военноморско обучение " Бриз 2022 " от борда на фрегатата " Верни ", която е от състава на Военноморските сили на Република България.

Единайсет са страните участници в Националното военноморско обучение - България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО. В учението вземат участие 24 бойни и спомагателни кораба и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на единайсетте страни.

Учението се управлява според стандартите и процедурите на НАТО.

Ученията " Бриз " са запазена марка на военноморските сили на България. Те стартират през 1993 година и се организират като национални военноморски учения с интернационално присъединяване. Учението " Бриз 2022 " е двайсет и шесто подред издание, което се организира по напълно мним геополитечски сюжет.

Тази година българските военноморски сили вземат участие с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, три вертолета, отбор за морски специфични интервенции, водолазна група взривчици.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР