Изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност ще е

...
Изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност ще е
Коментари Харесай

Изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност ще е от 1 до 15 март - Общество

Изплащането с продължен период на пенсии за неработоспособност ще е от 1 до 15 март, оповестяват от пресцентъра на Националния застрахователен институт. 

С преходни разпореждания в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в действие от 29 януари, се регламентира, че служебно се възобновяват правата (пенсии за неработоспособност и/или добавки за непозната помощ) на хората с изминал период на експертното решение, които са подали заявление за преосвидетелстване до влизането в действие на закона, когато е налице закъснение в здравната експертиза.

Информацията е получена от Министерството на здравеопазването в Национален осигурителен институт на 13 февруари. До 20-о число се чака и лист на лицата, за които все още на генериране на описите не е избрана дата за преосвидетелстване.

В осъществяване на закона Национален осигурителен институт ще изплати пенсиите и добавките по получените от здравното министерство описи с продължен период през първата половина на месец март 2023 година

Ще се възвърне и продължи изплащането на следните типове пенсии и добавки:

• Лична пенсия за неработоспособност заради общо заболяване;
• Лична пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест;
• Лична пенсия за военна инвалидност;
• Лична пенсия за гражданска инвалидност;
• Социална пенсия за инвалидност;
• Наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на избран в ЕР на ТЕЛК/НЕЛК % на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане;
• Добавка за непозната помощ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР