Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса

...
Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса
Коментари Харесай

Две трети от малките фирми са съкратили работници

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото усложнение за бизнеса в условия на рецесия. Това демонстрират данните от извършено от Българска стопанска камара от 2 до 8 май анкетно изследване измежду 584 дребни и микропредприятия от секторите търговия и услуги.

73% от интервюираните са били принудени да съкратят част или целия си личен състав в резултат на рецесията, а 15% са прибягнали до понижаване на трудови хонорари.

До 20 000 лева на  месец са нужните ликвидни средства за покриване на разноските в идващите три месеца за 57% от компаниите. В тази сума влизат и разноските за заплати, осигуровки и налози. 25% от бизнесмените показват, че тези разноски са сред 20 000 и 50 000 лева, а всяка десета – над 100 000 лева на месец.

Все трети от интервюираните чака да възвърне бизнеса си в границите на към година, за останалите интервалът ще е по-дълъг. Само 1% са оптимистите, които считат, че ще съумеят да се възстановят незабавно след рухването на изключителното състояние.  

Преобладаващата част от дребните компании нямат изясненост какви антикризисни ограничения предлага държавното управление. Възползвалите се от мярката 60/40 са към 4%, 6% възнамеряват да аплайват, а 8.5% се двоумят. Останалите считат, че тази скица не им прави работа.

15% от интервюираните възнамеряват да аплайват по някой от финансовите принадлежности на Българската банка за развиване, само че половината са безапелационни, че предлаганите заеми не дават отговор на потребностите им.

Масово се поддържа понижаване на Данък добавена стойност за храни и медикаменти като антикризисна мярка.

Според интервюираните максимален резултат биха имали фискалните ограничения - разсрочване на отговорности до края на 2021 година и прилагане на данъчни облекчения. Също по този начин с огромен интерес се чакат схеми за безвъзмедна помощ с съответна устременост - за опазване на заетостта, за образование и други

45% от интервюираните са задлъжняли към контрагенти в допълнение със суми до 100 000 от пандемията насам. Между 100 хиляди и 200 хиляди лева растеж на отговорностите заявяват 5.5% от участниците в анкетата.

Аналогично е ситуацията със отговорностите към страната. 48% обаче са с до 50 000 лева растеж на задълженята в резултат на рецесията, 5.5% сред 50 и 100 хиляди лева, а над 100 хиляди лева дължат 1.4% от интервюираните.

58% от участниците в анкетата нямат невзети от други компании суми за услуги и/или артикули, 34% чакат вземания в размер на до 100 хиляди лева, 5.6% - над 200 хиляди лева, а сред 100 и 200 хиляди лева неполучени вземания заявяват 2.4% от интервюираните.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР