Изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на

...
Изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на
Коментари Харесай

Държавата дава броени дни на стопаните да заявят помощ от 300 лв. за дезинфекция

Изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, заклали непринудено прасетата си в риск от африканска чума и дезинфекцирали дворовете си, ще стартира след 1 септември, заяви Българската организация за сигурност на храните. Кметовете на обитаеми места имат 4 дни (включително събота и неделя), с цел да сформират описи на стопаните, които имат право да получат сумата, а евентуалните й получатели - още по-малко време, с цел да подадат молба, се вижда от избраните периоди.

Освен да изготвят описите кметовете са натоварени и с още отговорности - да подсигуряват, че дезинфекцията е осъществена, да слагат на видно място листата на включените за подкрепяне и да координират заплащането на сумите.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони към индустриалните ферми, а точно селата Караманово, Николово, Голямо Враново и Бръшлен в русенско, силистренските Попина и Ветрен, както и свищовското Българско Сливово. Ще бъдат обезщетени и стопаните в зони, избрани с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии, се споделя в известието.

За облекчение на притежателите на свине, представители на Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ще изплащат компенсацията на място в брой, а кметовете авансово ще афишират деня и часа.

При предпочитание на стопаните средствата могат да им бъдат преведени и по банков път.

Да получат пари имат право притежатели на до пет свине за угояване, ситуирани в санитарни зони и отглеждани във ферми вид,,лично стопанство ", които не продават на пазара, а добиват месо единствено за персонална приложимост.

До 26 август кметовете на обитаеми места имат задължението да сформират лист на хората, да го заверят при регионалния шеф и формалния ветеринарен доктор с автограф и щемпел и да го внесат в Областната епизоотична комисия.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по пример, в който всеки притежател заявява, че е усвоил непринудено месото. За да се възползва от помощта, той би трябвало да е направил разчистване и стерилизация. Собственикът би трябвало да съобщи, че няма да отглежда свине в стопанството си за интервал минимум от 12 месеца след последната стерилизация.

Кметовете на обитаемоте места ще изготвят Констативен протокол по пример за засвидетелствуване на доброволното асимилиране на месото и разчистване и стерилизация на стопанството.

Кметовете имат ангажимент да разгласяват на обществено място описите със стопаните, които следва да получат помощ.

Наскоро Брюксел отпусна изключително 3 млн. евро на България за справяне със обстановката като има опция част от парите да отидат точно за обеззаразяване на домашните дворове. Важно е да се означи, че сумата от 300 лева се отнася за едно стопанство, а не за 1 умъртвено животно.

На интерактивната карта, поддържана от БАБХ, индустриалните стопанства с оповестени 20-километрови зони са маркирани в алено.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР