Изпитвали ли сте някога ревност към любимия човек? Вероятно знаете,

...
Изпитвали ли сте някога ревност към любимия човек? Вероятно знаете,
Коментари Харесай

Как да спра да ревнувам

Изпитвали ли сте в миналото ревнивост към обичания човек? Вероятно знаете, че в такива случаи нещо се свива вътре и се чувствате безсилни да извършите каквото и да е. От обезсърчение вдигате скандал, само че обстановката освен че не се усъвършенства, само че даже става още по-зле. Защото към този момент не просто ревнувате, а и обвинявате колегата си във всевъзможни грехове.

Как да принудите колегата си да не ви предизвиква толкоз доста болежка?

За да отговорим на този въпрос, дано разгледаме дълбочината на казуса. Какво ни кара да ревнуваме? Защо изпитваме това възприятие?

Според психолозите, в основата на ревността стоят няколко усеща.

• Първото е това, което нормално назоваваме обич. Но в случай че се замислите, по-скоро става дума за възприятие за благосъстоятелност и предпочитание да контролирате живота на колегата. Тоест ние имаме вяра, че нашият партньор ни „ принадлежи “ и затова имаме права над него и неговия живот. По предписание ревността поражда, когато връзката е „ дефинирана “ и можем да кажем „ той е мой “ или „ тя е моя “. Но, за жалост, колкото повече изричаме тези думички, толкоз повече те ни отдалечават от същинската обич.

• Второто е ниско самочувствие. Това поражда неустановеност както в любовта на колегата, по този начин и във вас самите като персона.
• Третото е неналичието на обич към себе си. Но с цел да ви обича някой различен, първо вие би трябвало да обичате самите себе си.

Може ли това да се промени?

Повишаване на самочувствието

Да стартираме със самочувствието. Напишете на лист хартия какво смятате, че заслужавате и какво в действителност имате. Сравнете тези два листата. Може би след сходен разбор ще се решите на някакви дейности. Отидете до огледалото и си кажете на глас: „ Достоен съм (и избройте написаното от вас) “.

Оставете независимост на колегата

Често пъти вашият сътрудник ви предизвика съзнателно и желае да го ревнувате, като по този метод демонстрира, че се нуждае от повече независимост в живота. Най-удивителното е, че колкото повече независимост му дадете, толкоз по-близо ще е той до вас. Но има една значима специфичност и тя е, че с цел да дадете независимост на колегата си, първо би трябвало се научите да цените своята лична, както и да умеете да поставяте персоналните си граници. Намерете това, което ви харесва и го правете на драго сърце.

Откровен диалог

Трябва ли да обсъждате ревността си с колегата си? Това зависи от степента на откровеност във връзката ви, от положението, в което се намирате, както и от желанието, което стои зад желанието ви да говорите.

Ако просто желаете да кажете на колегата си какъв брой е неприятен, най-добре е даже да не стартирате. Ако желаете умерено да му обясните какъв брой го боли, без да го обвинявате, това може да помогне и той да направи опит да ви разбере. Но най-важното е да осъзнаете, че в случай че изпитвате ревнивост, следва да измененията нещо в себе си. Защото сътрудникът ви е просто отражение или външната демонстрация на това, което имате вътре. След като осъзнаете и признаете това, останалото е към този момент доста по-лесно.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР