Изпитите за външното оценяване се подготвят централизирано, а конкретният вариант

...
Изпитите за външното оценяване се подготвят централизирано, а конкретният вариант
Коментари Харесай

Близо 64 000 четвъртокласници ще минат през външно оценяване


Изпитите за външното оценяване се приготвят централизирано, а съответният вид на теста се тегли в деня на препитването в Министерството на образованието и науката. Сн. БГНЕС

Националното външно оценяване, което всяка година се прави за всички възпитаници от ІV клас, стартира на 10 май. Тогава е изпитът по български език и литература. На 14 май е изпитът по математика, на 16 май - по " Човекът и обществото ", а на 17 май – по " Човекът и природата ".

През националното прави оценка би трябвало да минат над 63 800 деца в четвърти клас. Целта на изпитите е с изключение на да се измерят самостоятелните достижения на всеки възпитаник, да се дефинира дали и кои от тях се нуждаят от спомагателна поддръжка, само че и да се направи мониторинг на просветителния развой на равнище учебно заведение, район и в народен проект.

Оценяването по български език и литература включва диктовка и текст за четене с схващане, към който има 11 задания. По останалите предмети децата би трябвало да решат проби с по 16 задания от затворен вид с три вероятни отговора, от които единствено един е правилен, и още 3 задания от отворен вид - да напишат отговора.

На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат един образователен час за работа върху дилемите. Продължителността на всеки изпит за децата със специфични просветителни потребности е два образователни часа.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за образование в прогимназиален стадий в профилираните гимназии с профил " Математически " и " Природни науки ", като тежестта им при балообразуването се дефинира от съответното учебно заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР