Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и вкусове и красивите

...
Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и вкусове и красивите
Коментари Харесай

Защо Македония трябва да бъде следващата ви дестинация?

Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и усети и красивите пейзажи на Македония с чиста планинска вода и недокоснати еко региони, които ще ви оставят без мирис.

Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка в Македония, се намира манастира " Свети Йоаким Осоговски ". Предполага се, че обителта е съществена през 12 век, като по това време и локалният духовник Теофан препогребал в манастирската черква мощите на светеца, които дотогава били съхранявани в пещера. Самият Свети Йоаким е възпитаник на не по-малко почитания у нас Св. Иван Рилски.

Манастирът бил пощаден от турски нападения точно поради мощите на светеца. Почитта към тях отдавали всеобщо локалните и по време на османското иго. Султан Хамид в края на 19-ти век даже изпратил свои подчинени с искане да прекратят това всеобщо събиране на хора, преклоняващи се пред светеца. Неговият делегат взел мощите, само че незабавно щом прекрачил прага на манастира с тях, му прилошало. До толкоз, че даже не бил кадърен да пророни дума. Веднага мощите се връщат в манастира, а султанския делегат, който незабавно се почувствал по-добре, разказал всичко това на владетеля. Той от своя страна сложил специфичен каменен знак, който да демонстрира, че манастирът е под закрилата му и не трябва да се опожарява. Така мощите избавили обителта от нападения. И до през днешния ден от дясната страна на входа на манастирската черква можете да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким и да измолите от него нещо съкровено. В прилежащата, по-малка черква пък има лековито аязмо,


Кратово - град на средновековните кули и мостове

Кратово е град в североизточна Македония, ситуиран в гърлото на загасен вулкан

Кратово е издигнато с типична остаряла градска македонска архитектура и е известно с кулите и мостовете си. Според някои догатки в предишното в Кратово имало даже 13 кули. Освен това Кратовските мостове съставляват подобаващ израз на градежа в турския интервал у нас. В тях е изтъкан вековния строителен опит на турско-славянското строителство. Това са мостове с изящна линия, с основна арка, с тъкмо направен архивол и подчертана декоративна линия. С възобновяване на занаятите и търговията през 19 век съществувала нужда от построяването на нови мостове в града. В този интервал са издигнати някои от най-известните мостове: Радин мост Гровчански мост, Чаршийски мост, Йокшински мост, Сарайски мост.


Чуйте същинската приказка за Радин мост!

Според легендата построяването на Радин мост е подкрепено от майката на деветте братя – зидари.

- Майката на деветте братя, които са били от кратовското село Крилатица един ден тръгнала на пазар в Куманово, само че не е стигнала тъй като Kрива река отнесъл Марков мост. След това, тя на своите синове оставила завет да строят по един мост на всички места, където ще вървят, с цел да се популяризира шоплъка, тъй като те произхождали от региона обитаем с шопи и всички деветима имали шопска имена - описват кратовчани. Според преданието те почнали да строят моста на Манцева Река, само че той непрестанно се разрушавал. Всичко, което построили денем, падало през нощта. За да бъде дълготраен моста, те се договорили, снахата, която ще донесе обяд идващия ден, да я зазидат в основите, с цел да се укрепи градежа. Всичките братя споделили на булките си за контракта, единствено най-малкият брат не споделил. На идващия ден най-младата Рада подготвила обяд и ги занесла на майсторите, а когато я видял, мъжът и заплакал мощно. Деверите обаче я хванали и жива я зазидали в основите. Рада единствено благо ги помолила да и оставят дясната гърда, с цел да може да надои мъжкото си дете.



Каменни К укли - скалисти образования при село Куклица, Кратово
Куклица е малко село, ситуирано на 8 километра северозападно от Кратово. Каменните кукли в този регион са натурален феномен като последица на дълготрайната ерозия на вулканичните скали с друга резистентност: игнимбрити, андезити и туф.

Легендата споделя, че от дълго време в село Куклица се случила огромна покруса. Момчето, в което едно момиче било безпределно влюбено, се оженило за друго, поради което разочарованото момиче прокълнало младоженците. Когато сватбеният ден пристигнал, видимо всичко било наред: събрали се сватбените посетители, пристигнали и другите посетители, почнало веселието. В момента, когато младоженците се целунали, проклятието се осъществило и всички посетители на сватбата се вкаменили. Днес вкаменените сватбени посетители свидетелстват за гнева и болката на нещастното момиче. Селяните назовават ​​мястото „ Весела сватба”, тъй като сватбените посетители останали усмихнати, а младоженците се вкаменили с нежно прегръщане. Поради тези вкаменени „ кукли”, и мястото получило името си - Куклица.
С малко въображение всеки клиент може да добави пропуските в приказката, тъй като не е известно какво се случило с момичето, което хвърлило проклятието. Местните хора описват, че техните прародители се пробвали да скапват проклятието на влюбените, само че не съумели. Учените споделят обаче, че каменните фигури са основани преди 10 милиона години, когато към момента нямало хора на планетата. Вертикалната ерозия на вулканичните скали основава „ кукли” по-високи от 10 метра, които към момента и през днешния ден преобладават в опитомената среда. С течение на времето, природата от тях изваяла редки шедьоври. Но без разлика, такава „ сватба” няма на никое място по света и това място е предпазено от Агенцията за естествени куриози към Министерството на околната среда. Нещо сходно съществува единствено в Сърбия, на мястото Дяволова Варош. Местното население споделя, че на всеки 5 до 6 години, както в Горна, по този начин и в Долна Махала, двете места, разграничени от един рид, покълва по една нова фигура. „ Нај-впечатлителни са булката и младоженеца, които са съпроводени от девера и етървата. Те са най-големи и се гледат един различен в очите”, представяйки „ Весела сватба”.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР