Изпитанията започват на 1 юли и ще продължат до края

...
Изпитанията започват на 1 юли и ще продължат до края
Коментари Харесай

Москва ще тества мобилен идентификатор вместо паспорт

Изпитанията стартират на 1 юли и ще продължат до края на годината

След няколко години руснаците може да се разпознават с мобилно приложение
(снимка: CC0 Public Domain)

Експеримент с приложение за смарт телефони, коeто заменя паспорта на жителите, ще стартира скоро в Москва. Тестовете на „ м изобилния идентификатор ” ще продължат от 1 юли до 31 декември тази година, заяви Комерсант.

Проектът се осъществя с разпореждане на държавното управление, което в понеделник, 25 май, се появява на портала regulation.gov.ru, само че след час е било отстранено. Съгласно плана, мобилното приложение ще се употребява вместо главния документ за засвидетелствуване на личността на жителите на Руската федерация – паспорта, при даване на държавни, общински и други услуги.

В тестванията ще вземат участие основни министерства, ФСБ, държавното управление на Москва, Ростелеком и АНО „ Цифрова стопанска система ”. На доброволна основа могат да се включат обособени бизнесмени и жители.
още по тематиката
Мобилният идентификатор свързва регистрационни и биометрични данни. Това е първа стъпка към елиминиране на нуждата от засвидетелствуване на самоличността с материални идентификатори.

Не става въпрос за цифрови пропуски с QR кодове, които бяха въведени за съблюдаване на обществена изолираност. Налагането на тайни теологични клюки могат да навредят на един изцяло логически план за „ цифровизация ”, се показва в репортажа по тематиката.

За реализация на плана са нужни нормативни промени, които признават „ информация, образувана в електронен тип с потребление на мобилно приложение, за сурогат на паспорта ”.

Мобилният телефон като притежател на „ виртуалния паспорт ” в тази ситуация съдържа известна конвенционалност: явно, той ще е нужен единствено за отдалечени услуги, до момента в който системата за биометрична идентификация, обвързвана с акаунта, надали ще се нуждае от мобилно приложение в точките на инспекция на жителите.

Все още не е известно в каква степен този нов опит ще анулира от дълго време разисквания план за подмяна на паспортите на съветските жители с цифрови носители от рода на пластмасови ID карти.

Според специалисти, съдейки по опита с стартирането на електронни услуги, свързани с пандемията, тестването, настройката и въвеждането в деяние на системата на територията на РФ може да отнеме няколко години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР