Изпитанията на новите мотриси Siemens продължават шест месеца. © Надежда

...
Изпитанията на новите мотриси Siemens продължават шест месеца. © Надежда
Коментари Харесай

Третият лъч на метрото няма да тръгне преди Нова година

Изпитанията на новите мотриси Siemens не престават шест месеца.

© Надежда Чипева Новият трети метродиаметър в София няма да бъде пуснат за локалните избори на 27 октомври, стана ясно в петък. Причината е условието за най-малко половин година механически тествания на влаковете и системите за автоматизация, създадени от немската компания Siemens. Те би трябвало да получат интернационален документ от немските сертифициращи служби TUF, разясни пред " Капитал " изпълнителният шеф на общинското сдружение " Метрополитен " Стоян Братоев.

" Това е ново потомство системи за ръководство. Досега ние за три месеца правихме тестванията на предходните сектори. Минималният период, по искане на Siemens, беше осем месеца, само че те се съгласиха да го понижим на шест месеца ", сподели още Братоев представен от БНР. Новият метродиаметър (Горна баня - кв. " Левски " ) е първият, който няма да се обслужва от съветски влакове, създадени от ОАО " Метровагонмаш ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Сроковете за строителство по договорите с изпълнителите изтичат през октомври. След това имаме най-малко шест месеца тествания или не по-рано от февруари 2020 година В някои сектори - от " Красно село " до бул. " България ", строителството е завършило и тестванията са в напреднала фаза, само че няма смисъл да пускаме единствено две метростанции. Около Нова година планираме да пуснем пет - от " Красно село " до Попа ", разяснява инж. Братоев. В следствие ще проработят и метростанциите от Попа до бул. " Владимир Вазов ".

" Работим по този начин, че да успеем да пуснем линията до края на годината. Да, през последните 3 години имаше изключителни прекъсвания на тунелопробивната машина, поради слабите почви в някои сектори - 3 км от трасето минава под реки ", разяснява през профила си кметът Йорданка Фандъкова. " Нито аз, нито проф. Братоев бихме позволили компромис със сигурността и качеството на работа, още по-малко поради датата на изборите. Изборите идват и отминават, животът на хората и развиването на града не престават и би трябвало да продължат ", написа Фандъкова.

Какво следва

До средата на 2020 година ще са подготвени и 4-те км през " Овча купел " до Околовръстния път при " Горна Баня ", показва още столичния кмет.

Шефът на " Метрополитен " разяснява пред " Капитал ", че през 2020 година ще стартират и публичните поръчки за продължението на третия лъч на метрото до кв. " Левски ", както и разклонението през кв. " Слатина " за " Арена Армеец " и " Цариградско шосе ". Финансирането за тях най-вероятно ще пристигна от оперативните стратегии след 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР