Изписаха пациента, на когото бе направена първата белодробна трансплантация, извършена

...
Изписаха пациента, на когото бе направена първата белодробна трансплантация, извършена
Коментари Харесай

Изписаха пациента с първа трансплантация на бял дроб в България

Изписаха пациента, на който бе направена първата белодробна трансплантация, осъществена в България . Интервенцията бе направена в УБ " Лозенец ", оповестиха от болничното заведение.

70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 година получи нов късмет за живот , към този момент е с доста положителни витални индикатори и се завърна вкъщи.
 Първа белодробна трансплантация в България
Първа белодробна трансплантация в България

Д-р Игор Тодораке от Хановер и доктор Любомир Спасов водиха екипа на болница " Лозенец "

" Изключително признателен съм на целия екип на болница " Лозенец " и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен в този момент животът стартира изначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори късмет ", съобщи Мариян по време на изписването си. На щастливия миг участваха всички лекари, взели присъединяване в белодробната трасплантация и в лекуването му.

Белодробната трансплантация на Мариян бе осъществена на 26 октомври тази година от екип на УБ " Лозенец ". Екипът бе управителен от проф. доктор Любомир Спасов с присъединяване на доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер . Трансплантацията продължи към 6 часа.

От болничното заведение увериха, че 2019 година е знакова за българската хирургия . Тази година бе осъществена първата белодробна трансплантация и се навършиха 15 години от първата осъществена трансплантация на черен дроб в България.
 15 година от първата трансплантация на черен дроб в България
15 година от първата трансплантация на черен дроб в България

Малката Памела Пекова е първият пациент у нас

През ноември 2004 година дребната Памела Пекова стана първият пациент с вкоренен черен дроб в България . Тогава тя е едвам на 7 месеца. Тогавашната трансплантацията е осъществена от проф. доктор Любомир Спасов и екипа на УБ " Лозенец " с присъединяване на проф. Масимо Малаго .

Към днешна дата екипът на УБ " Лозенец " има осъществени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб .

Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години - и двете са направени в Университетска болница " Лозенец ". Те са неоспорим пробив на медицината в страната, безапелационни са медиците .
 Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки стачкуват безсрочно
Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки стачкуват безсрочно

Министерството убеждава, че поставя старания, България да се включи към Евротрансплант
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР