Изпепеленият покрив на катедралата Нотр Дам“ в Париж – някога

...
Изпепеленият покрив на катедралата Нотр Дам“ в Париж – някога
Коментари Харесай

Покривът на "Нотр Дам" - легендарен шедьовър сред дърводелците и досега

Изпепеленият покрив на катедралата „ Нотр Дам “ в Париж – в миналото именит, изумявал хората от Средновековието. Но и през днешния ден той се счита за шедьовър измежду дърводелците. Покривът евентуално е един от най-големите шедьоври на френските дърводелци. За един художник той би бил нещо като „ Мона Лиза “, оповестява БГНЕС.

Рамката му, известна като „ Гората “ е митична, легенда по няколко аргументи. Тя е толкоз комплицирана, че е поразявала Средновековните майстори. Първо, цели 50 години са били нужни с цел да се приготви дървото. Майсторите почнали да ги секат през 1200 година След това ги оставяли за година с върха на север, с цел да ги уравновесят с силата на Земята. Кората била отстранена и са потопени в тресавище за 25 години, с цел да се резервира дървото от мухъл и буболечки. Около 1225 година, дървеният материал е бил изваден от водата и дънерите са нарязани във формата на греди и оставени да се изсушат за още 25 години. Като се има поради и това, повече от хората, които са секли дърветата, в никакъв случай не са видели покрива на „ Нотр Дам “.

Френската гражданска война оставя катедралата в Руини. В средата на 19-ти век е взето решение да се възвърне стрелата. Заедно с архитекта Южени Виолет-ле-Дюк, има още една основна фигура, която е забравена – Хенри Джордж – майстор-дърводелец. Той бил експерт по „ оперативна геометрия “ и го наричали „ Детето-гений “.

До момента не знаем до каква степен е потърпевш камъка. Фактът, че катедралата към момента стои е същинско знамение.

" За покрива – той или ще бъде възобновен и ще наподобява както преди, или ще бъде нещо напълно друго. Възстановяването на този шедьовър ще изисква огромен брой експерти от бранша на дървообработването. Мисля, че ще има масирана готовност. Не би трябвало да създадат както с Шартрската катедрала, чиито покрив изгоря през 19-ти век и е бил сменен с железна структура. Във Франция има много дъб, тъй че материалът не би бил проблем. Могат да употребяват остарели дървета и да оставят повече време на младите да пораснат. В гората Тронсе в централна Франция, има дъбове на няколко стотин години. Няма да могат обаче в никакъв случай да приготвят дървото по този начин, както са го създали през 1200 година, само че днешната технология ще разреши работата на дърводелците да напредва бързо. Ако в този момент стартира добиването на гредите, до 5 години структурата на покрива ще бъде възобновена ", счита Томас Буечи от “Charpente Concept Group ”, цитириран от АФП
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР