Изпекоха първите бисквити в космоса, съобщава АП.За приготвянето им на

...
Изпекоха първите бисквити в космоса, съобщава АП.За приготвянето им на
Коментари Харесай

Астронавтите на МКС изпекоха първите бисквити в космоса

Изпекоха първите бисквити в космоса, оповестява АП.

За приготвянето им на Международната галактическа станция са били нужни 2 часа, до момента в който на Земята бисквитите се вършат за под 20 минути.

Но към момента никой не знае какъв им е усетът, защото остават запечатани след приготвянето им. Те са оставени замразени в лаборатория в региона на Хюстън след доставянето им на планетата преди две седмица с транспортен съд на SpaceX. Те са първата печена храна в космоса, приготвена със сурови артикули.

Създателите на печката са очаквали друга дълготрайност на печене в космоса, само че не и толкоз дълго.

Фурната е на основаната в Тексас компания Nanoracks, която работи до галактическия център на НАСА " Джонсън ". Малката електрическа фурна за проби беше изпратена на галактическата станция през ноември 2019 година На станцията е имало към този момент пет замразени сурови бисквити. Италианският астронавт Лука Пармитано е сготвил бисквитите през декември. Той е изпекъл бисквитите една по една в прототипа Zero G Oven.

Първата бисквита е останала сурова след 25 минути във фурната при 149 градуса по Целзий. Пармитано удвоил времето на печене при идващите две. Бисквитите били изпечени долу-горе. Успехът пристигнал при четвъртата бисквита, която е стояла във фурната два часа. Петата бисквита е печена при оптималните 163 градуса по Целзий и е изпечена за 130 минути. Според астронавта последната бисквита е била най-добре изпечена.

Допълнителни проби са нужни, с цел да се разбере дали върнатите три бисквити са безвредни за ястие. Астронавтите са усетили миризмата от бисквитите след изваждането им от фурната като се изключи първата.

Хапването на нещо с изключение на обезводнени и пакетирани храни е от особена значимост, когато астронавтите бъдат изпратени към Луната и Марс. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР