Изпълняващият длъжността президент на Касим-Жомарт Токаев печели произведените в неделя

...
Изпълняващият длъжността президент на Касим-Жомарт Токаев печели произведените в неделя
Коментари Харесай

Казахстан с нов президент, избран със 70% от гласовете

Изпълняващият длъжността президент на Касим-Жомарт Токаев печели създадените в неделя президентски избори в страната с над 70% от гласовете, заяви Централната изборна комисия (ЦИК) на стараната.

Токаев е получил 70,76 на 100 съгласно предварителните резултати.
Първи избори без Нурсултан Назърбаев в Казахстан   Неразрешени митинги се организираха в столицата и най-големият град в страната - Алмати
Най-близкият му противник, Амирджан Косанов, остава надалеч обратно с 16,2%.
Вчера в гласоподаваха на исторически първи президентски избори без присъединяване на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо се отдръпна през март тази година.

Победата на Токаев, протеже на Назарбаев, бе считана за на процедура обезпечена, откакто той получи поддръжката на ръководещата партия и на своя наставник.
Избирателната интензивност е надхвърлила 77%.
Президентът на Казахстан подаде оставка Дългогодишният водач в послание към народа, излъчено по малкия екран
Около 500 души бяха арестувани в за присъединяване в неразрешени улични митинги против съгласно тях предрешените избори.

Снимка: EPA

Президентските избори в са били " опетнени от очевидни нарушавания на съществени свободи ", съобщи Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която изпрати наблюдаващи на вота, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Имало е " основни процедурни неточности при преброяването на гласовете, заради което не може да се подсигурява, че броенето е било почтено " по критериите на ОССЕ, съобщи ръководителят на задачата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР